Snůška - aneb nosí, nosí?
|
11.05.2020, 08:20 AM
Příspěvek: #202
|
|||
|
|||
RE: Snůška - aneb nosí, nosí?
Oldo, před pár lety jeden včelař z Vratislavic (nevím, zda by souhlasil se zveřejněním jména) si nechal udělat rozbory na svůj med na 120 pesticitdů. Chtěl udělat pro své zákazníky to nejlepší. Stálo ho to pár desítek tisíc a zjistil, že všech 8 druhů medu neobsahovalo žádný pesticid. Jedině kde ho našli, byl pyl z řepky. Ten rozbor mi poslal a někde jsem ho i zveřejňoval a on taky. Pokud včely tu řepku navštěvují, musí být pro ně nějak atraktivní nebo nejsou ještě adaptovány na to prostředí. Zase před pár roky jsem absolvoval takový polní pokus a tam se to z určitého úhlu pohledu prokázalo ( i když se výsledky dají samozřejmě vímat a prezentovat i jinak).
Včely adaptované na dané prostředí (30 včelstev) přeletěly lán s řepkou a navštěvovaly les, kde kvetly javory. Naproti tomu druhá skupina včelstev (12), která byla dovezena z lesů, kde se čistější prostředí předpokládá, byla umístěna přímo v lánu řepky ( to byl asi ten kámen úrazu). Včely se cca po měsíci zhroutily a ze síly 3VN obsedaly cca 3 plásty. Bylo to podobné jako při Nosemy ceranae nebo tomu, čemu se většinou říká varroáza. Po odvezení domů se během roku znovu zotavily. Sice horko těžko, ale přeci. Vyhodnotit si to musí každý sám podle sebe. Od té doby zřejmě nikdo podobný pokus neudělal, i když ho zcela určitě nevědomky hodně lidí absolvovalo. Opisovači opisovačů na podobné vnímání světa nemají čas. Nic není černo-bílé. Včely se neustále přizpůsobují prostředí, protože to jsou rebelky. Snaž se je pochopit. V přírodě probíhá vše jinak. To jen lidé neustále s něčím, někým bojují a nechápou realitu v celku. Není dne bez noci, dobro bez zla...... ld Včelařit bez chemie je normální! Včely jsou přírodním bohatstvím a partnerkami, ne pouhým výrobním prostředkem! |
|||
Hlasování: Jindřich Šafránek (+1), Oldřich Šlegr (+1) | |||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)