ŠPV-hnutí-cesta a cíl
|
07.12.2012, 12:32 AM
Příspěvek: #7
|
|||
|
|||
RE: ŠPV-hnutí-cesta a cíl
Dovolím si napsat svůj názor.
Ano, já Radkovi mandát dávám. Věřím, že bude zastupovat nejen sebe, ale i celé hnutí. Hnutí má nějakou filozofii, etický kodex, teze své činnosti. Domnívám se, že jsme zajedno v tom, že chceme ukazovat cestu jiného pohledu na včelařství. Dovolím si tvrdit, že náš pohled je mnohem komplexnějíší a také hlubší než včelařských sdružení. Chápu Vaška, ani já bych nechtěl, abychom sklouzli do těch vyjetých starých kolejí občanských sdružení. Jsem rád, že na to dává pozor. Vím, že mě mnozí máte za bafuňáře ČSV a je to pravda. Mnozí z vás byli velmi zklamáni, že jsem z ČSV neodešel nebo na posledním zasedání RV nebyl odvolán z funkce předsedy EK. Ulevilo by se mi a hodně uvolnily ruce. Jenže mám právo zklamt důvěru lidí, kteří mne tam zvolili a nebo mi denně dávají najevo podporu a pochopení? Třeba časem dospěji k názoru, že svou činností v ČSV bráním něčemu, co třeba musí objektivně nastat. Člověk se mění a moje včelaření je jiné než před 50-ti roky, je to cesta a k alternativnímu přistupu jsem došel na základě svých praktických poznatků, nikoli v tím, že jsem si to někde přečetl. Myslím si, že Radek může zastupovat celé hnutí, když je jeho členem, přijal teze a etický kodex za své. Nakonec říkáme, že považujeme za příznivce i toho, kdo souhlasí jen s částí našich tezí. Co je naší cílem? Jistě, každý máme cíle své, ale sdružili jsem se proto, abychom pracovali společně, protože nás něco k sobě tahne. Znovu připomínám naše teze a etický kodex. Koho by měl Radek zastupovat především? No neřeknu nic jiného, než jsem řekl 16.7.2008 na MZe. Tam také všichni hájili jen zájmy svých sdružení a své zájmy, svá ega. Já vystoupil s tím, že hájím zájmy včel. A to je náš úhel pohledu na včelaření, jak to chápu já. To nevylučuje , že se to ekonomicky odrazí i ve výsledcích našich včelařských provozů. CHceme-li ulazovat cestu, musíme své názory prezentovat, nebo alespoň některé. Alespoň já tak činím. Tady je příležitost. Nevidím v tom nic proti hnutí. Například ten návrh vyhl. 299 je prostě špatný a je třeba jej dopracovat. Nevím, zda bude možné to nějak odložit, ale je lépe pracovat pomaleji a dobře, než neustále něco lepit jako vlaštovka hnízdo. Ta vyhláška v sobě obsahuje mmj. i diskriminaci menších včelařů a o odborných věcech ani nemluvím. Je třeba se do toho zapojit a moci ovlivnit prostředí, ve kterém žijeme i my. O tom ale ten kulatý stůl asi nebude především. Myslím si ale, že takový stůl by měl permanentně fungovat na úrovni Šnace pro včely. Vašek myslím založiĺ nové vlákno v tom duchu. Pokud něco chceme a chceme to ukazovat ostatním, musíme to prezentovat, pokud ne, nemusíme existovat. Včelstvo ale také není jen souhrn jednotlivých organismů, tedy jednotlivých včel, jak to kdysi v dvacátých létech minulého století prezentovat Büdel.Nadělal tím neuvěřitelné škody ve včelařství. Včelstvo je superoorganismus a jako takové se chová. Včela v chomáči je něco jiného než samostatná včela v klícce. Jinak se chová, má dokonce i jiné vlastnosti. Myslím, že v tom je příklad i pro Šanci pro včely, tedy naše hnutí. Vše dobré přeje Leoš Včelařit bez chemie je normální! Včely jsou přírodním bohatstvím a partnerkami, ne pouhým výrobním prostředkem! |
|||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 2 Host(é)