|
Přírodní chov matek
|
|
18.05.2026, 08:48 AM
Příspěvek: #35
|
|||
|
|||
|
RE: Přírodní chov matek
Včera jsem měl tři telefony, které mne přiměly napsat pár řádek, jak přidávat neoplozené matičky.
Já je přidávám umělým matečníkem. Ten uděláte z mezistěny, kterou obtočíte kolem tužky (cca 11 mm). Dole jsou uzavřete také mezistěnou a hlavně nezapomenout udělat jehlou několik otvorů (klidně 5-10), aby matička mohla dýchat a včely ji cítily. Matička z něj vyběhne podobně jako z normálního matečníku. Takto zle přidat samozřejmě i oplozené matky. Nebo lze využít matečníky z umělé hmoty, které se prodávají. Opět ale doporučuji obtočit mezistěnou (více se podobá přirozenému matečníku). Je to lepší než jen pokapat voskem. Já si musím mezistěny opatřit od známých včeařů, protože je nepoužívám od r. 2005. Takovéto matečníky (samozřejmě s matičkami) lze přidat do oddělku bez otevřeného plodu nebo oplodňáčku. Jak se oddělek,smetenec tvoří zde uvádět nebudu. Do smetence přidávám v klícce. Někdy je tam dám na ostro, když jsem před tím včely navlhčil (ne zcela prolil, tedy jen lehce) mlhovkou (vodou) a smetenec pořádně proklepal (pak často vodu ani nepoužívám) a pak mezi ně matičku vhodit a ihned do sklepa a krmit. Lze matičku i pomazat trochu medem. Smetenec bez matky není smetenec, ale vystresovaný slepenec, který nenapodobuje v přírodě vůbec nic. Před časem si ode mne vzal jeden známý chovatel matek (není již mezi námi, tak ho nebudu jmenovat) 10 panušek a úspěšnost měl 9 přijatých z deseti. Právě vylíhlé panušky se přidávají lehce i bez matečníků, čím ale starší, tím je to těžší. Jen bych chtěl připoměnout, že u umělých mačníků z umělé hmoty je třeba je nechat ovonět (klidně i několik dnů) ve včelách, protože jinak do nich matičky nerady lezou. Předpokládám ale , že ale tohle napadne každého, i začátečníka, protože je to samozřejmé i u chovných rámků, misek a podobně. Opomenutí ale znamená skoro vždy naúspěch. Jeden dotaz zněl kdo si neoplozené matičky objedná. Inu jsou to ponejvíce ti, kteří chápou (a chtějí si chov geneticky obohatit, oživit a také trochu ušetřit), že každý genetický materiál u včel se přizpůsobuje novému prostředí novými generacemi, podobně jak je to v přírodě. Tím, že se panuška spáří místními trubci, je člověk o krok dál a ušetří jeden rok. Včela prostě není králík ani pes. Došlé matičky (ale i oplozené matky) vypustíme z klícky na okno a tam je chytíme rukou a do matečníku v horní (neuzavřené části) vpustíme a nahoře pak opatrně (proti oknu, abychom ji nepoškodili) uzavřeme. Alespoň já to tak dělám. Snad jsem tímto někomu ze začátečníků pomohl. Ti zkušenější to samozřejmě nepotřebují, ale včerejší telefony mne k tomuto motivovaly, tak sorry jako. ld. Včelařit bez chemie je normální! Včely jsou přírodním bohatstvím a partnerkami, ne pouhým výrobním prostředkem! |
|||
| Hlasování: Martin Smutný (+1), Jan Cvikl (+1) | |||
|
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)