Pravidelná včelařská setkání účastníků ŠPV 2023
|
21.01.2024, 02:32 PM
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 21.01.2024 02:33 PM od Jan Cvikl.)
Příspěvek: #31
|
|||
|
|||
RE: Pravidelná včelařská setkání účastníků ŠPV 2023
Se spokojeností na setkání se připojuji i já. Negativem byla nepřítomnost Martina Smutného. Naproti tomu bonusem byla aktivní přítomnost M.Sedláčka & A.Krejčí. Ta výměna názorů a znalostí, zejména L.Dvorský kontra M.Sedláček byla pozoru-hodná ... K následné diskuzi se sice už nedostalo času. Nicméně, není všem dnům konec. Něco podobného v tomto duchu bych uvítal i během včelařské sezóny, na aktuální témata, třeba v červnu, se včelaři a u včel ...
ty včely nám za to přeci stojí |
|||
21.01.2024, 07:27 PM
Příspěvek: #32
|
|||
|
|||
M. Sedláček, ten veľkovčelár, či skôr veľkovčelársky obchodník (nemyslené pejoratívne) z Bučovic? ... Tak to už musí byť so svojím včelárením úplne v koncoch, keď prišiel "ťahať" rozumy (nemyslené v zlom) od Leoša Dvorského!!!
Langstroth 2/3; Čechoslovák 37x30, 37x14,7; 170 m n.m. Piešťany - Považský Inovec Warré - trámiky, Chynorany (okr. Partizánske) 180 m n.m. |
|||
21.01.2024, 08:50 PM
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 21.01.2024 09:06 PM od Jan Cvikl.)
Příspěvek: #33
|
|||
|
|||
Přítomný M.Sedláček, který je bezesporu současně včelařem ve velkém, i obchodníkem, má za mě, naopak, palec nahoru. Při svých zkušenostech a znalostech by mohl ( v rámci svého ega ) sedět doma na Moravě, a být spokojen sám se sebou. Sám přednáší a pořádá kurzy a natáčí YouTube ... Naopak nemá problém se účastnit přednášek jiných a tím se konfrontovat a dále se vyvíjet. Právě proto, že si uvědomuje, že včelaření je v pohybu, pořád se vyvíjí ... Každý z nás to může vidět ze svého úhlu pohledu jinak ...
ty včely nám za to přeci stojí |
|||
Hlasování: Leoš Dvorský (+1) | |||
21.01.2024, 09:26 PM
Příspěvek: #34
|
|||
|
|||
Nebudem a nechcem tu zaburiňovať/zaplevelovat toto fórum. Nemám absolutne nič proti pánovi Sedláčkovi. Živiť sa včelárením je mimoriadne náročné, .... . On to robí skutočne profesionálne, má prakticky dokonalý business plán, ... . Viac sa k tejto téme vyjadrovať nebudem. Prajem mu len všetko najlepšie, skutočne úprimne. Ak z môjho predchádzajúceho príspevku vyplynulo niečo iné, tak sa ospravedlňujem.
Langstroth 2/3; Čechoslovák 37x30, 37x14,7; 170 m n.m. Piešťany - Považský Inovec Warré - trámiky, Chynorany (okr. Partizánske) 180 m n.m. |
|||
21.01.2024, 11:35 PM
Příspěvek: #35
|
|||
|
|||
Rozhodně si nemyslím, že tu někdo zapleveluje fórum. Každý má zde právo za svůj názor, tak klidně piš,jak to vidíš. Jen pro doplnění informací. Já Mirka Sedláčka znám od roku 2005, když jsem se tahdy potkali na sjezdu největšího včelařského spolku. Často jsem si v minulosti vzpomněl na jeho prorocká slova o něm. Vím, že ani jeden z předřečníků toto ani v nejmenším nezpochybnil, ale přesto to připomenu.
Jsme otevřené dobrovolné hnutí a nebráníme nikomu stát se účastníkem nebo využívat naše otevřené akce, dovolí li to kapacita. Toto byla otevřená akce, stejně tak jako loni. I v minulosti se jako účastníci registrovali předsedové různých včelařských spolků. Nedomítali jsme nikdy nikoho, nezneužívali, ale ani nikoho nepřemlouvali, aby s námi zůstal. Tedy až na jednu výjimku, jehož registraci jsem odmítl. Nebudu ale ani naznačovat, abych nikoho nepoškodil. Nakonec i Mirek hledá cesty, jak zkvalitnit své prodkuty pro zákazníky a třeba kvalita medu k nim patří. I po diskuzi s ním se dovedu jeho provoz představit jako z části ekologický a bez chemie. Zdá se mi, že k tomu podniká i určité, postupmé kroky. Myslím, že to v diskuzi zaznělo, když jsem doplňoval info o jednom bitechnickém opatření. Vždyť některé normální šancařské postupy včelaření zefektivňují, zlevňují včelařský provoz. Vyřazují chemii, výrazně snižují počty zásahů, umožňují produkovat mnohem kvalitnější med, vosk, pyl, propolis, protože neobsahují nežáducí rezidua. Dokáží i předcházet zdravotním problémům. Některá opatření dokonce zvyšují produkci, při šetrném přístupu ke včelám a přírodě. To nemluvím o zvyšování imunity a odolnosti včelstev vůči nemocem. Koho jiného, než člověka, který se včelařením živí, by to mohlo zajímat více? Podle mne se Mirek stále vyvíjí a to každý nedokáže. V dnešní době je to skoro vzácnost. Jeho účast byla přínosem pro všechny a rozhodně si nemyslím, že je v koncích, NAOPAK. Je na nádherném začátku.................... Ona taková štika v rybníce může kaprům jen prospět, aby by nezlenivěli. Jako protipól bych uvedl ty, kteří si myslí, že včelaří přírodně tím, že nacpou včely do klátu, brtě, Japonce nebo Waré a tím je vše vyřešeno. Není. Je třeba chápat přírodní zákonitosti, život včelstva jako superorganizmu a snažit se vidět tu každodenní evoluci. Stejně tak jako v minulosti, tak ani v budoucnu nebudeme odmítat upřímný zájem kohokoliv. Být v kontaktu a respektovat se nebo i možná nesouhlasit, je pořád lepší, než se ohlížet přes rameno................. To by nás jen zdržovalo. I proto jsem už od r. 2009 začal postupně opouštět některé včelařské struktury. Já jim překážel a ony mne jen zdržovaly. Dnes jsem relativně nezávislý na všech a spokojeni jsou všichni. Není to nádhera? Ježkovy voči, to jsem se zase rozkecal. ld Včelařit bez chemie je normální! Včely jsou přírodním bohatstvím a partnerkami, ne pouhým výrobním prostředkem! |
|||
22.01.2024, 11:32 AM
Příspěvek: #36
|
|||
|
|||
Z hore uvedeným príspevkom sa stotožňujem a absolútne súhlasím. Presne v danom duchu bol myslený aj môj príspevok.
|||
Hlasování: Leoš Dvorský (+1) | |||
23.04.2024, 07:28 AM
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 23.04.2024 07:30 AM od Marek Pomp.)
Příspěvek: #37
|
|||
|
|||
Byl jsem včera na přednášce Miroslava Sedláčka a několikrát zmínil jak akci ŠPV, kterou navštívil, tak osobu LD. Takže drobnou reklamu pro hnutí dělá...
(ale členem a propagátorem těch hlavních myšlenek se asi nestane ![]() m. |
|||
24.04.2024, 09:07 PM
Příspěvek: #38
|
|||
|
|||
Marku členem ŠPV se M.Sedláček ani stát nemůže. Za ty pomyslné členy se mohou považovat ti, kteří naplňují teze ŠPV beze zbytku + další aktivity. Je to spíš subjektivní pocit každého z nás. Účastníkem hnutí už ale je. To zde bylo vidět, když splnil podmínky pro jeho registraci. Je zde vidět vždy poslední registrovaný účastník. Propagovat ale některé myšlenky ŠPV může , protože něco zařezuje do své praxe. Oznámil to na tom našem setkání. Konkrétně se hlásí k některým biotechnickým opatřením proti V.d. a CCD, které hodlá uplatňovat, protože běžné postupy nefungují. Na profíka, který má k paušálním přístupům logicky blízko, to pochopil velmi rychle a na rozdíl od jiných si přijel pro info nebo potvrzení, konzultaci přímo ke zdroji. Jaký bude výsledek, je na něm. Vždyť ale i některým účastníkům ŠPV trvalo mnohem déle, než začali uplatňovat třeba revitalizaci oddělkem v září, říjnu a to tu o tom melu od počátku vzniku ŠPV. M. Sedláček řeší jiné problémy, než pro které je revitalizace nejvhodnější, tak se zajímal o něco jiného. Ne vše se pro vše hodí. To ukazuje minimálně na jeho včelařský cit, který se nedá načíst. Těch biotechnických postupů jsem zveřejnil mnoho a kdo třeba ví, které biotechnické opatření a proč se pro co hodí a co právě potřebují jeho včely a proč? Kdo zná jakousi anamnézu svého stanoviště? Koho to vlastně zajímá? Tohle se ani nedá nikde popsat ani natočit nebo jen slepě převzít. Pro to si prostě každý musí přijít tam, kde se to dělá a nejen o tom mluví. Docela rychle pochopil proč třeba v přirozeném včelaření rozhodně NE mezistěny....... i když to jistě plošně u sebe neuplatní ihned, možná vůbec. Uslyšel si ty zásadní slabiny mezistěn a jejich podílu na úhynech. Má tak možnost to zase jinak trochu vykompenzovat. Já si myslím své, ale...... I když jsme každý jinde, jinak se na včely díváme,nepředstírá a řekne to vše na rovinu, což dnes běžné není. V tom si rozumíme. Nepředstírá, že je horlivým zastáncem našich tezí, dívá se na ně ze svého úhlu pohledu. Ale ať tak, či tak, jen mi potvrdil to, že když člověk "NEVÍ", nemá smysl se ptát, protože nepochopí (nedoví se). No a když už "VÍ", má smysl se ptát ,protože pak teprve pochopí (umí si to představit). Zdá se, že je to protimluv, ale to je jen staré, staletími ověřené moudro.
Tak ať vám to lítá. ld Včelařit bez chemie je normální! Včely jsou přírodním bohatstvím a partnerkami, ne pouhým výrobním prostředkem! |
|||
25.04.2024, 09:20 PM
Příspěvek: #39
|
|||
|
|||
Leoši,
moje poznámka byla veskrze pozitivní ve smyslu, přišel se něco naučit a tak ostatním řekne, kde a od koho se to naučil. Jinak: Miroslava Sedláčka sleduju na YT jako jediného z českých včelařů mimo ŠPV (teda pardon, některé díly cyklu Se včelaři o včelách jsou taky výživné). Samozřejmě řeší a bude řešit vždy trochu jiné problémy než já jako malovčelař a pro stejné problémy najde často jiné řešení, než bych volil já, ale dá se od něj ledacos naučit. Natáčí už pár let, ve videích mluví upřímně co si doopravdy myslí, takže je docela snadné a užitečné sledovat vývoj v jeho pohledu na včely. m. |
|||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)