Odpovědět 

Hodnocení tématu:
  • 0 Hlasů - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nepřátelé včel
22.08.2013, 03:42 PM
Příspěvek: #21
RE: Nepřátelé včel

přirozená stavba
Hlasování: Mlha (+1), Milan Bencúr † (+1), Jaro Stoklasa (+1)
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
25.08.2013, 11:04 AM
Příspěvek: #22
, ale priatelia v blízkosti včelnice.

Hlasování: Debora (+1)
09.09.2013, 10:43 PM
Příspěvek: #23
Tak já jsem narazil na jiné potvory. Jednak "svinky" - těmi se mi hemží jak monitorovací podložka pod varroa dnem, tak se objevují občas i uvnitř úlu nebo po otevření zadních dvířek do podmetu. Nevím, jak mohou škodit a co s nimi.
A pak se objevili slimáci - takoví ti hnusní zrzaví slimáci, v jednom úlu na varroa monitorovací podložce jsem jich napočítal až šest. Co s tím? Vadí to nějak výrazně? Máte někdo podobnou zkušenost?
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
10.09.2013, 01:51 PM
Příspěvek: #24
jde v podstatě o "uklízeče", kteří neškodí. Slimáci se dokáží nacpat do úlu i zúženým česnem, co hledají nevím, možná jen úkryt. Vždy jsem je našel jen na podložce, nikdy mezi včelami. Možná je včely výš nepustí. K ekologické likvidaci je výhodné chovat kolem úlů drůbež, pokud je to možné. Na slimáky kachny a na ostatní slepice
Hlasování: Debora (+1), Jaro Stoklasa (+1), Milan Bencúr † (+1)
12.09.2013, 02:52 PM
Příspěvek: #25
(09.09.2013 10:43 PM)Lucínek napsal(a):  A pak se objevili slimáci - takoví ti hnusní zrzaví slimáci, v jednom úlu na varroa monitorovací podložce jsem jich napočítal až šest. Co s tím? Vadí to nějak výrazně? Máte někdo podobnou zkušenost?

Jo, to mě těší, že nejsem sám. Já tedy nemám zrzavé, ale takové ty mourovaté obludy. Lezou nejen do podmetu, ale u málo obsazeného úlu jsem je našel normálně pod střechou, Lezou tam i budkový šneci. Myslím si, že to je známka malého obsazení úlu a s tím spojené vysoké vlhkosti. Včelám asi nevadí, ale všiml jsem si, čím se živí a proč tam lezou - mrtvolkama, a jdou jim k duhu. Já to pozoruju hlavně před úlama, kde je v době sucha pokryv mrtvolek, při dešti najedou tihle kluzký tvorové a po dešti je uklizeno.
Hlasování: Debora (+1), bohemia.gall (+1)
19.09.2013, 08:16 PM
Příspěvek: #26
Přímo pod oknem ve slaměném obložení jsem měl kolonii vos i sršňů. Celé léto bez problémů. Nyní po desetidením ochlazení a deštivém počasí jsem náhodně nahlédnul jak se daří včelám v pozorovací medné krávě. Je prázná a na velkém letáči spousta rozčtvrcených včel, utrhaných křídel, prostě masakr.
19.09.2013, 10:33 PM (Tento příspěvek byl naposledy změněn: 20.09.2013 12:46 AM od Debora.)
Příspěvek: #27
20.09.2013, 12:07 AM
Příspěvek: #28
(19.09.2013 08:16 PM)Crha Karel napsal(a):  velkém letáči spousta rozčtvrcených včel, utrhaných křídel, prostě masakr.

to mě Karle opravdu moc mrzí. Touhle dobou jsou vosy opravdu dost drzé.
22.09.2013, 07:23 PM (Tento příspěvek byl naposledy změněn: 22.09.2013 07:25 PM od Crha Karel.)
Příspěvek: #29
Tak to holt v přírodě chodí. Ale tohle udělali sršni. Jednoho mrtvého jsem našel. Tyhle včely měly poměrně malé česno vhodné k ubránění, vosy likvidovaly běžně. Nu, alespoň nemusím mudrovat, zda přežijí zimu. První roj příštího roku opět půjde dovnitř.
22.09.2013, 07:33 PM
Příspěvek: #30
A byl to náš sršeň nebo asijský? Údajně v Německu už se asijský sršeň už vyskytuje.
Odpovědět 

Skok na fórum:

Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)