Nepřátelé včel
|
22.08.2013, 03:42 PM
Příspěvek: #21
|
|||
|
|||
RE: Nepřátelé včel
přirozená stavba |
|||
Hlasování: Mlha (+1), Milan Bencúr † (+1), Jaro Stoklasa (+1) | |||
25.08.2013, 11:04 AM
Příspěvek: #22
|
|||
|
|||
RE: Nepřátelé včel | |||
Hlasování: Debora (+1) | |||
09.09.2013, 10:43 PM
Příspěvek: #23
|
|||
|
|||
Tak já jsem narazil na jiné potvory. Jednak "svinky" - těmi se mi hemží jak monitorovací podložka pod varroa dnem, tak se objevují občas i uvnitř úlu nebo po otevření zadních dvířek do podmetu. Nevím, jak mohou škodit a co s nimi.
A pak se objevili slimáci - takoví ti hnusní zrzaví slimáci, v jednom úlu na varroa monitorovací podložce jsem jich napočítal až šest. Co s tím? Vadí to nějak výrazně? Máte někdo podobnou zkušenost? |
|||
10.09.2013, 01:51 PM
Příspěvek: #24
|
|||
|
|||
jde v podstatě o "uklízeče", kteří neškodí. Slimáci se dokáží nacpat do úlu i zúženým česnem, co hledají nevím, možná jen úkryt. Vždy jsem je našel jen na podložce, nikdy mezi včelami. Možná je včely výš nepustí. K ekologické likvidaci je výhodné chovat kolem úlů drůbež, pokud je to možné. Na slimáky kachny a na ostatní slepice
|
|||
Hlasování: Debora (+1), Jaro Stoklasa (+1), Milan Bencúr † (+1) | |||
12.09.2013, 02:52 PM
Příspěvek: #25
|
|||
|
|||
(09.09.2013 10:43 PM)Lucínek napsal(a): A pak se objevili slimáci - takoví ti hnusní zrzaví slimáci, v jednom úlu na varroa monitorovací podložce jsem jich napočítal až šest. Co s tím? Vadí to nějak výrazně? Máte někdo podobnou zkušenost? Jo, to mě těší, že nejsem sám. Já tedy nemám zrzavé, ale takové ty mourovaté obludy. Lezou nejen do podmetu, ale u málo obsazeného úlu jsem je našel normálně pod střechou, Lezou tam i budkový šneci. Myslím si, že to je známka malého obsazení úlu a s tím spojené vysoké vlhkosti. Včelám asi nevadí, ale všiml jsem si, čím se živí a proč tam lezou - mrtvolkama, a jdou jim k duhu. Já to pozoruju hlavně před úlama, kde je v době sucha pokryv mrtvolek, při dešti najedou tihle kluzký tvorové a po dešti je uklizeno. |
|||
Hlasování: Debora (+1), bohemia.gall (+1) | |||
19.09.2013, 08:16 PM
Příspěvek: #26
|
|||
|
|||
Přímo pod oknem ve slaměném obložení jsem měl kolonii vos i sršňů. Celé léto bez problémů. Nyní po desetidením ochlazení a deštivém počasí jsem náhodně nahlédnul jak se daří včelám v pozorovací medné krávě. Je prázná a na velkém letáči spousta rozčtvrcených včel, utrhaných křídel, prostě masakr.
|
|||
19.09.2013, 10:33 PM
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 20.09.2013 12:46 AM od Debora.)
Příspěvek: #27
|
|||
|
|||
|
|||
20.09.2013, 12:07 AM
Příspěvek: #28
|
|||
|
|||
RE: Nepřátelé včel | |||
22.09.2013, 07:23 PM
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 22.09.2013 07:25 PM od Crha Karel.)
Příspěvek: #29
|
|||
|
|||
Tak to holt v přírodě chodí. Ale tohle udělali sršni. Jednoho mrtvého jsem našel. Tyhle včely měly poměrně malé česno vhodné k ubránění, vosy likvidovaly běžně. Nu, alespoň nemusím mudrovat, zda přežijí zimu. První roj příštího roku opět půjde dovnitř.
|
|||
22.09.2013, 07:33 PM
Příspěvek: #30
|
|||
|
|||
A byl to náš sršeň nebo asijský? Údajně v Německu už se asijský sršeň už vyskytuje.
|
|||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)