Odpovědět 

Hodnocení tématu:
  • 0 Hlasů - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Léto
02.08.2013, 05:07 PM (Tento příspěvek byl naposledy změněn: 02.08.2013 05:14 PM od Stanislav Rataj.)
Příspěvek: #3
RE: Léto
Tak já mám aktuálně pouze tři oddělky a dva roje. Žádné "plnohodnotné" včelstvo nemám.
Dva kupované oddělky vypadá, že pracují, přikrmují cukrem 1:1, neb nic jiného pro ně teď taky nemám. Nestaví ale nic, loučky zejí prázdnotou.
Roje se také snaží, ty navíc i celkem něco staví, i když loučky nechávají ladem a spíše nabalují různé nástavky na plásty, které tam už mají a na stěny úlu a dělají z toho nerozběrné dílo.
Poslední oddělek živoří na třech rámcích, ani je celé neobsedá, nic nestaví, včely jsou "na černo" tak na dvou rámcích oboustraně a víc jich není. Tak nevím co s tím, tohle asi zrušit, matku zatípnout a rámky i se zásobami, larvami a včelami hodit do jiného úlu, nějakého, co by zasloužil nejvíc posílit?
Jak vůbec určujete, kolik je třeba do kterého včelstva nacpat krmení? A když mají plástů málo a nové nestaví, kam si ty zásoby uloží?

Zatím s tím bezrámkovým včelařením mám zkušenosti pramalé a tohle mi trochu vrtá hlavou ... abych něco neprošvihl a nezrušil všechna včelstva hned první rok Angel

Možná abych byl ještě trochu konkrétnější, co se mi to honí hlavou a na co zatím z nedostatku zkušeností nemám odpovědi:
Dva kupované oddělky byly na 5 rámcích. Jeden roj na 6 rámcích. Druhý roj jen na třech a oddělek také na třech - no darovanému koni na zuby ...

A ony ty včely vypadají, jako že jim to stačí, resp. že nic stavět nechtějí. A teď dumám, kam má matka klást, aby včelstvo posílilo a bylo jich na zimu dost včetně těch dlouhověkých včel? A kam budou ukládat zásoby? Mám je v 2/3 LG a s vysokým podmetem, takže de facto zabírají na výšku skoro dva NN, ale jen těch 5/6 rámků, případně jen ty tři a zbytek prostoru je prázdný. Nevadí jim to? Jak je podnítit k tomu, aby něco stavěly a aby "rostly a sílily" před zimou?
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
Odpovědět 

Příspěvky k tématu
Léto - Milan Urík - 02.08.2013, 12:49 PM
RE: Léto - Aleš Molčík - 02.08.2013, 01:55 PM
RE: Léto - Stanislav Rataj - 02.08.2013 05:07 PM
RE: Léto - Debora - 03.08.2013, 02:09 AM
RE: Léto - Stanislav Rataj - 02.08.2013, 07:44 PM
RE: Léto - Aleš Molčík - 02.08.2013, 09:08 PM
RE: Léto - Stanislav Rataj - 03.08.2013, 03:57 AM
RE: Léto - renttip - 03.08.2013, 07:03 PM
RE: Léto - Roman Smejkal - 19.05.2022, 08:45 AM

Skok na fórum:

Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)