Odpovědět 

Hodnocení tématu:
  • 0 Hlasů - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Legislativa ošetřování včel na Slovensku
23.04.2016, 07:55 AM (Tento příspěvek byl naposledy změněn: 23.04.2016 08:53 AM od Milan Bencúr †.)
Příspěvek: #31
RE: Legislativa ošetřování včel na Slovensku
(22.04.2016 11:03 PM)Rasťo 71 napsal(a):  ...každý včelár je povinný nechať si prezrieť včelstvo ( jarné prehliadky) alebo mimoriadne prehliadky, sám si to zažil pri MVP u Vás ,preto že včely zalietavajú do iných úľov, tým sa šíria choroby, liečiť - starať sa o včely tak, aby si nespôsobil škody sebe tj. tvojím včelám ale aj včelám v okolí , je jedno či si organizovaný alebo nie.Včely sa považujú za zvieratá v zmysle zákona a predpisov o ochrane zvierat chovaných na hosp. účely.

Daj niekomu funkciu a vymyslí lajstro, hovorí citát z môjho obľúbeného televízneho seriálu o básnikoch v Čechách.
Veterinárne prehliadky v odôvodnených prípadoch predsa nikto nespochybňuje. Treba si však položiť otázku, komu každoročné celoplošné jarné prehliadky vyhovujú? Veterinárom, včelárom, včelám, výrobcom liečiv?
Ako môže niekto tvrdiť, že roje žijúce divoko. alebo moje včely, vedené na prirodzenej stavbe, prípadne na nerozoberateľnom diele, spôsobujú škody včelám v okolí? Komerčný včelár nebude bez chémie nikdy úspešný. Prečo mňa, drobného včelára, chce nútiť nejakou zákonnou normou ziskuchtivý kovo-roľník s päťdesiatimi rodinami včiel používať jeho postupy s preventívnou chemoliečbou? U ktorého hospodárskeho zvieraťa predchádza sedliak chorobám preventívnym podávaním liekov? Nepoznám takého. Kovo-roľník trávi celé dni vo svojom hlavnom zamestnaní a na svoje včelie hospodárstvo nemá čas. Ja som pri včelách každý deň. A ja, včelár s desiatimi alebo pätnástimi včelstvami, si vystačím aj s prevažujúcimi zootechnickými postupmi. To včely komerčného včelára, a do prírody zaletené roje z jeho včelstiev, ktorých je nepomerne viac ako tých mojich, neohrozujú včely na mojej včelnici a v okolí? Prečo mám nechať podrobiť moje včelstvá jarnej prehliadke, keď u nich príznaky choroby nepozorujem a v mojom okolí nikto nebezpečné ochorenie včelstiev nehlásil? Jarné prehliadky sa robia kvôli hnilobe a moru včelieho plodu, nie kvôli klieštikovi. Prečo niekto bezdôvodne, za 66 centov, zasahuje do môjho majetku? Kvôli kočujúcim včelárom, aby neťahali včely do ohniska? Pri desiatich rodinách je to 6,60 € a pri stovke 66,- €. Toľko peňazí včelár s desiatimi rodinami v dotáciách nedostane. Ešte musí doplatiť členské v spolku, aj cestovné veterinárovi a k tomu mu aj včelstvo rozobrať a dielo s plodom po rámiku predložiť na prehliadku. Ja kočujúcich včelárov v našom chotári nechcem. Ten príde na pár týždňov, donesie vírusy, určite aj množstvo klieštikov, a odíde. Ale privítam cezpoľného včelára s dochádzaním na trvalé stanovište jeho včelstiev v našom chotári. Myslím, že naše dedinské včely stačia na okolitú prírodu. Prečo môj názor drobného včelára na komerčné postupy vo včelárskych technológiách nie je medzi tými veľkými včelármi rešpektovaný? V prípade hniloby a moru je síce liečba chémiou možná, ale na Slovensku nie je dovolená. Preventívnym opatrením včelára je len pravidelná obnova včelieho diela a dezinfekcia úľového prostredia. Z toho logicky vyplýva, že včelár musí do knihy veterinárnych úkonov zapisovať množstvo každoročne obnoveného diela v každom včelstve a spôsob dezinfekcie úľov. Samozrejme, že tam bude zapísaný aj spôsob znižovania počtu roztočov Varroa vo včelstvách. Ale to všetko mám predsa poznačené v poznámkach!
Aby môj príspevok nevyznel zaujato musím s potešením skonštatovať, že na včelárskych akciách spoznávam čoraz častejšie veľkých včelárov, ktorí fandia drobným včelárom s uznaním pri venovaní dostatku času svojmu koníčku. A keď sa ten najzodpovednejší vedúci pracovník z Ústavu včelárstva v Liptovskom Hrádku na veľkej včelárskej akcii vyjadrí, že včelári musia pri ošetrovaní včelstiev venovať viac pozornosti prirodzenejším, zootechnickým postupom a nespoliehať sa len na pohodlné chemické ošetrovanie, tak to je obrovský prínos do pozitívneho myslenia vo včelárskej obci.
Hlasování: Víťa (+1), Jindřich Šafránek (+1), Debora (+1), Rasťo 71 (+1)
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
Odpovědět 

Příspěvky k tématu
RE: Legislativa ošetřování včel na Slovensku - Milan Bencúr † - 23.04.2016 07:55 AM

Skok na fórum:

Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)