Legislativa ošetřování včel na Slovensku
|
22.04.2016, 11:08 PM
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 22.04.2016 11:16 PM od Jaro Stoklasa.)
Příspěvek: #29
|
|||
|
|||
RE: Legislativa ošetřování včel na Slovensku
Ja nespochybňujem knihu veterinárnych úkonov. Ak je taká povinnosť, treba ju viesť. Ale povinnosť viesť knihu veterinárnych úkonov nehovorí nič o povinnosti liečiť varoázu. Hovorí len to, že ak liečiš varoázu, máš viesť o tom záznam. Nehovorí to o povinnosti liečiť. Ak to od teba veterinár žiada, opýtaj sa ho, kde je napísané o povinnosti liečiť varoázu. Ja som sa to totiž pri poslednej prehliadke pýtal. A odpoveď bola, že nikde. Veľmi ma bude zaujímať odpoveď tvojho veterinára... Na prehliadky chodia aj ku mne. I asistenti i veterinári. Nikdy nič nepýtali. Vo zväze som bol. Teraz som neorganizovaný. Možno netreba búrať moje, ale tvoje domnienky goro... Ja som si tie veci nevycucal z prstu, či tomu veríš alebo nie. Ja som si to fakt zisťoval u veterinárov a dokonca viacerých.
Mám z týchto príspevkov pocit, že sa tu zamieňajú mnohé veci a to jednak povinnosť vyplývajúca zo zákona ohľadom liečby varoázy, etický prístup včelára vo vzťahu ku kolegom včelárom a kniha veterinárnych úkonov. Ale ešte nikto tu nenapísal ten zákon, či predpis, kde je striktne napísané, že včelár v SR je povinný liečiť včelstvá na varoázu. Ak taký je, určite tam je napísané aj kedy, za akých podmienok (kedy je toľko klieštika,že už je potrebná liečba atď.) a aj kto stanoví, že je už tá hranica presiahnutá a tým pádom musí byť kontrola zo strany štátnych úradov, koľko je vo včelstvách klieštikov... Je tomu tak v SR? NIE JE. Tento postup je typický v ČR. V SR je včelárom varoázu odporúčané nie prikázané liečiť, odporúčané sú aj liečivá. Zákon však nikde neukladá povinnosť liečiť varoázu... Najprv by musel ukladať povinnosť ju monitorovať a následne monitoring kontrolovať, aby mohol uložiť povinnosť liečiť. Chcem ten zákon, či predpis. Som zvedavý, kto ho nájde. Nezaujíma ma, čo je etické, čo hovoria asistenti, chcem vedieť, na základe čoho tvrdia to, že je to povinné, lebo povinnosť mať knihu vetrinárnych úkonov ani zoznam povolených liečiv nehovoria nič o povinnosti varoázu liečiť. |
|||
Hlasování: Miroslav Macek (+1), Milan Bencúr † (+1), Debora (+1) | |||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)