Odpovědět 

Hodnocení tématu:
  • 0 Hlasů - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Legislativa ošetřování včel na Slovensku
21.04.2016, 08:15 AM
Příspěvek: #20
RE: Legislativa ošetřování včel na Slovensku
(20.04.2016 10:01 PM)Tomáš Palata napsal(a):  Zeptal jsem se veterinářky, co bych si mohl objednat a za kolik. Varidol, gabon..., nebyl problém. O nějakém receptu nepadlo z její strany ani slovo.
Protože je to právě veterinář, kdo má právo psát recepty Smile. K veterináři se chodí pro recept, ne s receptem Smile. Praxe v ČR ale taky není vůbec dobrá, protože včelaři mají podivnou výjimku ze zákona - léčivo může na základě receptu "nafasovat" nákazový referent pro všechny včelaře v okresu. To je velmi špatná praxe Sad.

(20.04.2016 10:37 PM)Jaro Stoklasa napsal(a):  Liečivá na liečenie klieštika sú voľne predajné (existujú dve kategórie liečiv - ako u ľudí, na lekársky predpis a voľne predajné, tie voľne predajné môže predávať hocikto - včelárske obchody, drogérie, obchody s chémiou, klasické lekárne, vetrinári atď.)
Přesně tak to je i v Čechách. Jen Avartín, jak píše Macek, není volně prodejný ani u nás ani na Slovensku.
(20.04.2016 10:37 PM)Jaro Stoklasa napsal(a):  Čo sa kyselín a ich použitia na liečenie klieštika v SR týka, kyseliny nemôžu byť na zozname povolených liečiv, pretože nejde o registrované liečivá, ale o prírodné zlúčeniny. Liečivom sa to stáva až vtedy, ak je tomu daný iný názov a niečo, napríklad nosič, ktorým sa prírodná zlúčenina zmení na patentované liečivo. Čisto prírodné zlúčeniny samé o sebe vraj nie sú a ani nemôžu byť registrovanými liečivami a tým pádom nemôžu byť na zozname povolených ani zakázaných liečiv. Holt, slovo veterinára. Inu, potvrdil mi i to, že sa nemusí liečiť len povolenými liečivami, pretože všetko, čo nie je zakázané, je povolené, ale naopak to neplatí. Takže tak to máme v SR. Myslím, že sme naozaj, čo sa týka liečby a prístupu ku klieštikovi zo strany štátu, o hodne napred pred ČR.
O tomhle se u nás diskutuje už mnoho let a názory (výklad zákonů) nejsou úplně jednotné. Na Slovensku mimochodem také ne - komora veterinárních lékařů, jejíž stanovisko jsem citoval, má jiný názor než ten váš veterinář. Není to ničí chyba je v tom vážně džungle předpisů a vyhlášek, nikdo se v tom myslím pořádně neorientuje. Jsou to vesměs vyhlášky a směrnice EU, takže na Slovensku, Rakousku, Německu nebo v Čechii - je to jedno. V Česku převládá názor, že "léčivo", které není registrované se nesmí použít jako léčivo, ale může se použít jako "potravinový doplněk" nebo tak něco, ale to už je opravdu hra se slovy. V česku bohužel podstatná hra se slovy, protože léčení je povinné Sad... V tomto s vámi souhlasím - Slovensko je napřed a je tam všechno jednodušší.

Ale liší se praxe u včelařů? Je na Slovensku méně "chemiků" než v Česku? Když léky na recept jsou vlastně volně prodejné, tak mám trochu obavy...
Hlasování: Jaro Stoklasa (+1)
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
Odpovědět 

Příspěvky k tématu
RE: Legislativa ošetřování včel na Slovensku - Víťa - 21.04.2016 08:15 AM

Skok na fórum:

Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)