Jarní prohlídka
|
26.05.2013, 02:01 PM
Příspěvek: #61
|
|||
|
|||
RE: Jarní prohlídka
Tak u nás dnes 26.5.2013 v 10.45 hod. asi hodinu padal sníh a teplota kolem nuly... To jsem zvědav, co to udělá s rozkvetlými stromy (hlavně jabloně, hrušně a kaštany) a řepkou. Chladno tu trvá už týden - teploty od 3 do 10 st.. Včelky jsou v pohodě, mají medné komory a pěkně staví.
|
|||
26.05.2013, 06:10 PM
Příspěvek: #62
|
|||
|
|||
U nás dnes cca 13C, aktivita včelstiev ako z rozprávky, len to tak hučalo. Predpovede meteorológov sa zatiaľ teda neplnia, uvidíme, ako to pôjde ďalej. Včera aj dnes malo byť tak chladno, že nebol predpoklad na aktivitu včiel, no aj včera aj dnes to bolo pre úľmi ako na diaľnici.
|
|||
26.05.2013, 09:17 PM
Příspěvek: #63
|
|||
|
|||
Tady v okolí Sušice na Šumavě taky děs běs. Týden zima a leje. Ovoce v postatě odkvetlý, řepka skoro a javory, ze kterých byla před týdnem slušná snůška, asi taky fuč. Něco stačili donést, ale teď ? Zcela neklasické je aj rojení, v tuto dobu normálně již je vše vyrojené či rozdělené, letos zatím nacvičovali jen jedny a zase radši zalezli. Loni touhle dobou už se líhli nové matky. Docela by mne zajímalo, jak se daří chov, těm co už letos začali ?
|
|||
26.05.2013, 10:01 PM
Příspěvek: #64
|
|||
|
|||
U nás je to podobné. Přínos jen něco kolem 20-kg. To, že se nesplní prognozy "odborníků" na pastvu z JM jsme věděli už před měsícem a akáty mají krásně, lehce nadprůměrně nasazeno. Začnou kvést tento týden. Potřebují ale jiné počasí, mohou klidně "propršet". Květ neznamená automaticky výnos. Pohledem do přírody se ukazuje, že by mohla být trochu medovice a na jednom stanovišti se mi vzpamatovává krušina. Ta tam v minulosti dávala skvělé výnosy a při vlhkém jaru to bývalo spolehlivé. Ten podrost ale potřebuje tak 1-2roky.
Pokud jde o chov, začal jsem o měsíc později, ale první matičky to mezi kapkami deště stihly a kladou od minulého týdne. Jsou to ale moje "specíály" a klasický chov teprve začíná. Mám na stanovišti i včelstva, která začala s plodováním až koncem dubna! Těch správných trubců mám ale dost, tak to není žádný problém. S roji u nás nemáme problémy neviděl jsem ani misku, natož matečník, ačkoliv by se mi včelstvo v rojovce na chov velmi hodilo. U ostatních včelařů to je podobné. S roztočem to letos může být hodně zajímavé. Prozatím o něm není ani vidu ani slechu, ale foretická fáze se může zkrátit a pak to může být někde kalup. Zatím to ale rozhodně nevypadá a zdá se, že se bod zlomu tak o 2-3 týdny opozdí. Trochu to připomíná rok 2011. Červnový monitorin může být tedy hodně zkreslený a je třeba použít více metod, hlavně se nenechte ukolébat nulovým přirozeným spadem. Bohu žel včelaři stále inklinují k tzv. preventivním opatřením a to je i u KM a ostatních organických kyselin prostě špatně, smývají se tím rozdíly mezi včelstvy. Je to vlastně stávající, kritizovaná metodika v obráceném gardu. Včelařit bez chemie je normální! Včely jsou přírodním bohatstvím a partnerkami, ne pouhým výrobním prostředkem! |
|||
27.05.2013, 08:04 AM
Příspěvek: #65
|
|||
|
|||
![]()
Zdravím,
od řepky nosily od poloviny květu a pěkným fofrem. Nyní podkvétá a některé odrůdy nebo vyšší expozice jsou v plném květu. Ostatní jak se píše výše, krásně nakvetlé javory, akáty i krušinky, dokvétá řepka a hloh a začínají kvést maliny. Na rojové matečníky jsem narazil 3-krát. U mě u chovného včelstva pod mateří mřížkou, Zdounky u řepky loňský oddělek bez zásahu ve 2 nástavcích a Prostějovsko nejsilnější včelstvo v plné palbě, 4 vysoké nástavky u řepky hojně stavící ms. Dostaly prostor a uvidíme. U mě jsem rojové matečníky umístil přes mřížku nad produkční včelstva. První matka z 22.dubna se na řepce neuvěřitelně rozjela a klade jak čert. Chov jsem v podstatě zahájil až 6. května, kdy podle kalendáře výsevních dní byly super teplotní vlivy planet a vše šlo jako po másle, 15. května jsem s přelarvováním skončil. Začátek vynikající a konec slušné přijímání misek. Teď to chce trošku sluníčka a příští týden začnou nové matičky klást. S roztočem rozpaky. Kvůli opožděnému jaru jsem s kyselinou nic nedělal, spady tradičně v květnu 0, trubčina čistá. Ale viděl jsem mladušku s poškozeným křídlem a po vylíhnutí jdou někde trubci na podložku. To registruji poprvé. Počasí na kleštíka je vynikající. Nízké teploty a nepřetržitá snůška je na kyselinu špatná. Hodně úspěchů ze Zlínska E. Babík. |
|||
27.05.2013, 08:46 AM
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 27.05.2013 08:49 AM od Jaro Stoklasa.)
Příspěvek: #66
|
|||
|
|||
Tak mám za sebou prvé odložence. S mladým plodom, výchovu matky nechávam na včelách. Som zvedavý, či sa uchytia. Chcelo by to urobiť ich trošku neskôr, ale pracovné povinnosti to nedovoľujú. Celý tento rok je moje včelárenie totálne rozbité. Nejako sa toho nabalilo hodne v práci a včely sú skôr len taká bokovka. Snáď sa to časom zmení a v práci sa to ukľudní. Všetky včelárske úkony musím robiť v predstihu a žiaľ väčšinou zbytočne veľkom, ale inak to nejde.
|
|||
17.03.2015, 09:08 PM
Příspěvek: #67
|
|||
|
|||
Tak aby toto téma zcela nezemřelo, popíšu moji dnešní první jarní prohlídku, ze které jsem...ehm....tak trochu rozpačitý. Předně.....na stanovišti, co mám doma, jsem zimoval 5 včelstev.....2 produkční a 3 oddělky. Všechny včelstva přežily a mají matky, které kladou (viděny matky i vajíčka, resp. i pár larviček). Co mě ale zaráží je to, že všechny oddělky jsou (aspoň si myslím), strašně slabé. Obsedají sotva 4 rámky optimalu. Zavíčkovaný plod zatím žádný. U produkčních včelstev je to lepší, tam obsedají tak 7 - 8 rámků. Co jsem ale u všech včelstev postřehl, tak zatímco glycidových zásob mají mezi cca 8 - 15 Kg....tak pyl skoro žádný. V oddělcích jsem našel pár buněk s pylem, jinak nic. Naštěstí jsem měl z loňska odložené nějaké pylo-medné plásty od včelstva, které jsem rušil (a už na ně nikde nezbylo místo), tak jsem jim nějaký pyl dodal. Zatím jsem ty slabochy nerušil, ale zaparkoval přes MM nad ty silnější včelstva, tak uvidím. Jen se chci zeptat, protože jsem zaregistroval i názor, že by se alespoň po první dva týdny přes mřížku měla ještě dát ideálně síťovina, aby se spodní včely nenakvartýrovaly k těm horním a naopak, aby se netrápilo spodní včelstvo. Máte s tím někdo nějakou zkušenost?
No....ještě se vrátím k jednomu z těch produkčních včelstev, neboť to jsem loni na podzim, snad v září, přesně teď nevím, posílil loňským oddělkem přes noviny. Klasicky na večer, noviny propíchat, ještě jsem je myslím trochu navlhčil a pak jsem nasadil oddělek. Když jsem toto včelstvo rozebral, tak nejenže noviny až na pár malých otvorů zůstaly celé (měl jsem zavřená očka, tak se včely z horního nástavku asi prokousaly k česnu), ale ve spodních nástavcích pod těmi novinami bylo to původní posilované včelstvo uhynulé. byly tam v mezerách mezi plásty hrozny mrtvých včel a další byly zcela zalezlé v buňkách, kolem dokola spotřebované zásoby a nejspíš tam uhynuly hladem. Nebýt toho, že mi začaly kvést vrby a je tam hukot jak od Kaplanovy turbíny, měl bych asi zcela po náladě. Tak se chci optat, jak jste na tom vy ostatní. Příjde mi, že včelstva začly plodovat teprve tak minulý týden. |
|||
18.03.2015, 01:43 PM
Příspěvek: #68
|
|||
|
|||
(17.03.2015 09:08 PM)long.burda napsal(a): Co mě ale zaráží je to, že všechny oddělky jsou (aspoň si myslím), strašně slabé. Obsedají sotva 4 rámky optimalu. Zavíčkovaný plod zatím žádný.Tohle je důsledek tý neustálý supermarketový masáže : jahody v únoru, v březnu okurky za 10 K a u nás už maj nový brambory ! ![]() Není náhodou březen ? Za kamna vlezem ? Podle mě moc chvátáš. K tomu spojování na podzim - noviny dobrý nejsou, to co se ti stalo, je dost obvyklý, na podzim je lepší dát je naostro v době kdy zrovna moc nelítaj. A k tomu rozvoji - na jaře jak začne pyl, všecko doženou, když jsou zdravý. ![]() |
|||
Hlasování: Radek Krušina (+1), Crha Karel (+1), tondabh (+1) | |||
18.03.2015, 03:29 PM
Příspěvek: #69
|
|||
|
|||
Michale, ani nevíš, jak bych byl rád, kdyby byl Tvůj názor většinový. Na VF jsem ale zaregistroval, že v tuto dobu by mělo včelstvo obsedat 14-20 rámků, tak nevím. Jinak s těma novinama to může být opravdu moje chyba. Spojoval jsem poprvé.
|
|||
18.03.2015, 04:44 PM
Příspěvek: #70
|
|||
|
|||
RE: Jarní prohlídka | |||
Hlasování: Tomáš Jelínek (+1), Martin Nezbeda (+1), Aleš Molčík (+1) | |||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 2 Host(é)