Jaký úl je nejvhodnější?
|
11.06.2014, 11:45 AM
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 11.06.2014 11:51 AM od Stanislav Rataj.)
Příspěvek: #8
|
|||
|
|||
RE: Jaký úl je nejvhodnější?
Já mám stejný zvedák, protože jak jsme dělali japonce šestiúhelníkové, tak ten vnější rozměr je stejných 40cm jako warré.
K těm poznatkům: U warré se mi líbí prosklené okénko. Ale to jde udělat i u japonce, jen je to výrobně náročnější, já na to nemám pořádné vybavení a tak to nedělám. Prostavujou mi to ale kompletně, žadné mezeri mezi loučkami nedělají a když jsem teď nadstavil prázdnej nástavek, tak dokonce staví zdola nahoru. Takže to žádná velká výhoda warré není, alespoň u mých včel ne. Náklady na vybavení: 3 kompletní japonci: materiál v celkové hodnotě cca 1000Kč + práce s výrobou, tedy jeden úl o sedmi nástavcích je za cca 350Kč. Je pravda, že jsem zpracoval i nějaké zbytky desek doma apod, tak možná kdybych musel koupit všechno včetně matroše na střechu a dno, tak jsme na 500Kč za úl. To je pořád velmi pěkné, ale musí mít člověk alespoň základní vybavení jako je pila, vrtačka, šroubovák, pravá a levá ruka (nikoli obě levé). warré: moje nulová práce, náklady 2500Kč za jeden úl. Ochota včel stavět: japonec je na tom u mých včel podstatně lépe než to warré. Já mám aktuálně: 4x LG na volné stavbě v rámcích 4x japonec 2x warré Do budoucna počítám s rozšiřováním jen směrem k japoncům + osazení posledního prázdného LG, který mám v garáži. |
|||
Hlasování: tondabh (+1), Debora (+1) | |||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)