Jaký úl je nejvhodnější?
|
27.02.2016, 06:07 AM
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 27.02.2016 06:56 AM od Milan Bencúr †.)
Příspěvek: #67
|
|||
|
|||
RE: Jaký úl je nejvhodnější?
(26.02.2016 11:00 PM)straka napsal(a): Přeháníte, má již 0,5 roku neměnnou výšku asi 90 cm celkem 44 rámků 39x24, Stále nerozumiem tomu o čom je tu reč. Nemám dôvod ísť študovať ďalšie vlákno na včelárske fórum. O čo tu ide by Si mal vysvetliť v tomto vlákne. Ako môže byť úľ Dehtín vysoký 90 cm keď je to úľ beznadstavkový na 44 rámikov? Z toho pre mňa vyplýva, že úľ Dehtín je ležan! Alebo je to zadovák s pevným priestorom, ktorý tvoria štyri podlažia? Prečo tu nedáš odkaz na nejaké obrázky úľa Dehtín? Prípadne tu môžeš pridať Tvoje fotografie. Horný letáč sa robil v úľoch zadovákoch, aby mohla vlhkosť z úľa v zime unikať. Dnešné úle, prístupné zhora, horný letáč nepotrebujú, pretože majú priedušný strop. Okrem toho by úľ musel mať pevnú podlahu, pretože vplyvom zasieťovaného dna by bol v úli veľký prievan. Píšeš tu o nejakom patente optimálnej koncentrácie CO2, ale neuvádzaš žiadne konkrétne výsledky z praxe ani význam toho patentu pre včelstvo, ako to funguje a ako obmedzuje populáciu roztočov Varroa vo včelstve. Keď je to patent, tak ten je určite overený a musí v praxi fungovať. V opačnom prípade by nemohol byť patentom. Koľko včelstiev a koľko zím Ti už prežili včely bez liečenia? Z mojej skúsenosti viem, že od septembra, po dobu šesť mesiacov, dobre zazimované včelstvo zriedka lieta. V mojich ležanoch s úzkovysokými rámikmi majú včely počas celého roka medové zásoby v rámikoch, vo voskových bunkách nad plodovým telesom. Ja už koncom augusta pozorujem v úľoch ležanoch polostrnulé včely v uličkách kde budú zimovať. Množstvo CO2 v zimujúcom úli záleží od znepokojovania včelstva vonkajším prostredím, to znamená, že pri vyrušovaní je včelstvo nútené prijímať viac potravy, vyrušovanie núti včely robiť nejakú činnosť a činnosť včiel zvyšuje množstvo CO2 v úli, pretože vetranie úľa v zime by bolo pre včely životu nebezpečná činnosť. Už M.Kuntzsch na začiatku minulého storočia píše, že včela má byť "bez zimného trávenia". V nadstavkových úľoch typu Liedloff včelstvá zimoval v štyroch nadstavkoch s tým, že nadstavok na dne úľa bol prázdny a včely sedeli v treťom a štvrtom nadstavku pod povalou. V jeho dvojpriestorových úľoch, zadovákoch s dolným letáčom, zas zimoval včelstvá v hornom poschodí kde boli rámiky uložené naprieč voči rámikom v dolnom poschodí. Uličky medzi pár ponechanými rámikmi v dolnom poschodí boli uzavreté povalovými doštičkami, len posledné uličky pri stene úľa boli včelám ponechané na prechádzanie medzi poschodiami a na prúdenie vzduchu ku zimujúcemu včelstvu. Píše, že prázdny nadstavok alebo vzdušná predsieň pri letáči napomáha udržiavať stabilnú klímu okolo zimujúceho chumáča včiel. Zimujúce včely neboli vyrušované vetrom, vlhkým počasím, mrazom, slnkom, hlukom, tepelné vlny nenútili včely vyletovať z úľa a predčasne plodovať. Ja moje včelstvá v úľoch Warre tiež zimujem s prázdnym nadstavkom na dne úľa. O zimnom spánku včelstva sa dnes nikto neodvažuje hovoriť, ale zimná polročná pauza v plodovaní včelstva je zo zdravotného hľadiska pre včely veľmi dôležitá. Klieštik totiž v období bez plodu nemá možnosť sa reprodukovať a v zime prežije najdlhšie do tých šesť mesiacov. |
|||
Hlasování: renttip (+1) | |||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)