Odpovědět 

Hodnocení tématu:
  • 0 Hlasů - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Co pak to mám za včeličku ?
18.10.2013, 10:30 PM (Tento příspěvek byl naposledy změněn: 18.10.2013 10:55 PM od schützmeister.)
Příspěvek: #1
Co pak to mám za včeličku ?
Nevím, jak koho osloví todle téma, ale dneska jsem byl vyprovokován. Už nějakou dobu mě přijde, že si z nás chovatelé různých věhlasných linií poněkud utahují. Někdo jich chová aj několik a bez inseminace. Před nějakým měsícem jsem se dostal na VP roku 1970 kde byl přetištěn článek italského včelaře, výzkumníka, který pamatoval ještě chov kolem let 1920 z vlastní zkušenosti. Celkem věrohodně popisuje
začátky chovu Sklenarek, dnes čistých karnik, kde tenkrát šlo o okrajového bastarda, víceméně AMM. Nebo ještě dnes sehnatelný čistý kmen Troisek vznikl křížením amerických italek s AMM/carnika bastardy / což mimochodem vysvětluje proč F2 troisek z mého chovu jsou do oranžova /.
O tom ale mluvit nechci. Dnes jsem na rabovaném včelstvu viděl hned tři barevné mutace. Ještě loni jsem osobně neznal jinou včelu, než ostře černo-šedobíle pruhovanou, a tu považoval za kraňku. Na jaře jsem se ale setkal u jiného včelaře se včelou s cihlovým proužkem. A dnes jsem vůbec prvně viděl na svém úle cizí včelu se žlutooranžovým proužkem.
Co teda vlastně chováme ? Mrkl jsem na internet, jak teda vlastně ta kraňka vypadá.
A dost jsem mrkal. Klasická má prý proužek šedý / ty mé jen černá, nic víc /. Ale fotky kraněk chovatelů z německa byly taky "super" . Od těch mých, černých, přes cihlový proužek, ty asi nejvíc, až po fakt normálně tygrovanou včelu - byla střídavě černo-smetanovo-červená a chovatel o ni tvrdí, že to je echt kraňka.
Tak myslím, že by bylo dost zajímavé, popsat co kdo má za barvy, nebo aj šikovnější nafotit, jen tak pro ten zmatek šlechtitelů a třeba i popsat, jako co jste to kdo koupili.
Dneska už i fakt věřím, že existuje hnědá moravská původní včela, jak tu někdo popisoval, protože ty rozdíly jsou veliké / a všecko je to kraňka schválená ČSV /.
Ještě pro jistotu - myslím dělnice a barevný prožek mívají druhý od hrudi.
A jak říkám, já mám jen černo-šedobílé, v místě druhého proužku leskle černé, oproti
těm ze žlutým a cihlovým viditelně baculatější. Některé bodají jako čerti, jiné míň.
Bez kukly je možné s nimi pracovat jen v největší snůšce.
Tak už se těším, co kde kdo má za fešáky Rolleyes

Pro zajímavost - fotéčky pravé Rakouské kraňky - takové jsem teda neviděl nikdy. A že jsem už měl v ruce lecjaké novošlechtění Big Grin
http://www.carnica-zucht.at/de/bienenzuc...htmerkmale
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
Odpovědět 

Příspěvky k tématu
Co pak to mám za včeličku ? - schützmeister - 18.10.2013 10:30 PM
RE: Co pak to mám za včeličku ? - Milan Urík - 22.10.2013, 08:02 AM

Skok na fórum:

Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)