Biologické možnosti ošetrovania včelstiev
|
25.06.2017, 08:59 AM
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 25.06.2017 09:28 AM od Milan Bencúr †.)
Příspěvek: #77
|
|||
|
|||
RE: Biologické možnosti ošetrovania včelstiev
(23.06.2017 10:44 AM)Leoš Dvorský napsal(a): Ty tzv. dlouhověké jsou z biologického hlediska blízké těm tzv. rojovým včelámUrčite tvoj postup vyskúšam. V mnohých momentoch sa zhoduje s mojou metódou vitalizácie včelstiev rojmi. Po jarnej znáške z vŕb a ovocných stromov urobím dve skupiny včelstiev. Jednu skupinu budem zmladzovať rojom a druhú skupinu zmladím vrátením odobratého odloženca. V skutočnosti je to tak, že rojace sa včelstvo (moja technika] aj včelstvo s odsavačom klieštika (tvoj postup] budem vitalizovať odložencom s mladou matkou nultého veku. Doposial som spájal roj s vyrojeným včelstvom, ale tvoj postup mi umožní zásah aj do ostatných včelstiev. Tiež predpokladám, že v máji je vo včelstvách dostatok mladých dlhovekých vitálnych včiel. V Nemecku už dávnejšie skúšajú znižovanie poštu roztočov Varroa delením včelstiev zmetencom po jarnom medobraní a následným omladením matkou nultého veku, spojením v jeseni. Porozumel som tomu postupu tak, že po slnovrate rozdelia plodisko produkčného včelstva a jednu polovicu, bez matky, pridajú na skôr vytvorený zmetenec. S druhou polovicou plodiska, po odobratí starej matky, spoja včelstvá v jeseni. |
|||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 2 Host(é)