Odpovědět 
 
Hodnocení tématu:
  • 0 Hlasů - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Chutné vegetariánske recepty
27.02.2014, 03:01 PM (Tento příspěvek byl naposledy změněn: 27.02.2014 03:26 PM od Debora.)
Příspěvek: #26
RE: Chutné vegetariánske recepty
První jarní zelenina, kterou můžem od konce února až do dubna sklízet je divoký česnek (Allium ursinum), také známý pod jménem medvědí česnek, nebot' byl první stravou medvědů po probuzení ze zimního spánku. Jiné jména, vlčí, cikánský. Roste v javorových, jasanových, dubových nebo smíšených lesech.

Medvědí česnek je elixír mládí a rostliné antiseptikum, která nám pomůže zbavit tělo přes zimu uložených tuků a toxických látek v těle. Je vynikajícím prostředkem na čištění ledvin, jater, žlučníku a krve. Jeho antiseptické účinky brání vzniku tukových a minerálních usazenin na cévních stěnách a v mozku. Konzum listů česneku medvědího ozdravuje střevní flóru, léčí infekční průjmy, rozšiřuje cévy, snižuje krevní tlak a prohlubuje práci srdečního svalu.

Každý rok si nazbírám dvě kila medvědího česneku. V době sklizně je syrový medvěd'ák výborný salátek okořeněný trochou oleje, octu a bylinkami. Dušený v polévkách, nebo jako nápln do těstovin. Čerstvé listy medvěd'áku omývejte až těsně před konzumem, jinak se Vám zapaří. Krátkodobě vydrží v ledničce, pro celoroční konzum se hodí listy medvěd'áku usušit, nebo zmrazit, ale nejchutnější způsob, jak medvědí česnek uskladnit je pomazánka z medvěd'áka a olivového oleje. Za tím účelem jej nahrubo nasekám, hodím do mixeru a bohatě přidám olivový olej. Ale to poznáte, pokud máte v mixeru málo oleje, nedá se šlehat. Občas je třeba do mixeru št'ouchnout vařečkou a přitlačit listy na vrtuli od mixeru, nebot' se listy rádi lepí na stěny mixeru. Má-li směs listů a oleje tekutou smetanovou konsistenci, ochutíme ji řádnou porcí soli - ochutnávat - aby jsme si tu pochoutku nepřesolily, někdy přidávám trochu sušeného kardamonu (plod).
Směs si naleju do skleniček, nejlépe okolo 2dcl, a až k víčku zaleju olejem, aby byl medvědí česnek v olejíčku hezky utopen. Nejlépe chutná po 6 měsících skladování. Čerstvý chlebíček s máslem a trochou domácího medvěd'áka, jaká to lahodná a zdravá pochoutka...

Sklenička medvěd'áku je dárek, který vždy potěší. Eterický olej z medvěd'áku má antiseptické účinky a hodí se jako prevence proti komárům a klíšt'atům.

[Obrázky: baerlauch.jpg]
Hlasování:
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
Odpovědět 


Příspěvky k tématu
Chutné vegetariánske recepty - Milan Urík - 05.01.2014, 10:01 PM
RE: Chutné vegetariánske recepty - Mlha - 06.01.2014, 03:15 PM
RE: Chutné vegetariánske recepty - Debora - 27.02.2014 03:01 PM
RE: Chutné vegetariánske recepty - goro - 21.01.2015, 07:00 PM

Skok na fórum:


Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 3 Host(é)