Chutné vegetariánske recepty
|
15.01.2014, 10:31 PM
Příspěvek: #16
|
|||
|
|||
RE: Chutné vegetariánske recepty
Čítam knihu Včelárstvo –príručka o včelách pre východoslovenský ľud od Gejzu Žebráckeho z roku 1910 ktorá vyšla v reedícii v roku 2010 aj v spisovnej slovenčine. Prikladám úryvok kde je aj jednoduchý recept na ocot. Viac ma však zaujal jeho názor na to čo je zdravé a to v dobe keď o tom koľko jedov bude v potravinách o 100 rokov nemohol ani zďaleka tušiť. Ale to je už iná téma...
Keď med vyrábame, nádoby od medu treba umyť, túto vodu – ktorá ako všetko okolo medu čistá musí byť nevylejeme von, ale urobme z nej medový ocot .Na 1 kg medu 10 l vody počítame, všetko prevaríme, v sklenenej alebo hlinenej nádobe na teplom mieste odstavíme a ponecháme stáť. Do vody sa môže vložiť trochu octových kvasníc alebo trochu kvasu, a takto získame výborný, silný a zdravý ocot a nebudeme musieť z obchodu s otravou miešaný ocot kupovať. V minulosti cukor nebol, ľudia si jedlá medom sladili. Bolo to zdravšie ako súčasný cukor, v ktorom sú všelijaké chemické a škodlivé prímesy. A ešte v ľúbozvučnom origináli : Ked mjad vibirame, načinka od mjadu oplukac mušime, totu vodu-chtora jak všicko okolo mjadu čista muši bic - ňeviľejeme von, aľe zrobme z ňej mjadoveho octu. Na jedno kilo mjadu 10 litre vodi rachujeme, to prevarime, a v jednim škľeňenim abo hľinenim načinku na ceplim mescu odstavime a zochabime stac. Do vodi še može vložic falatek octovej matki abo do falatka rentki zavjažeme ku droždia, abo falatek chľebovej skurki, abo kus kvasu, a s tim taki fajni, mocni a zdravi ocet dostaňeme že nebudze nam treba zo skľepu s otravu mišaneho octu kupovac. Za davnich časoch cukru ňebulo, ľudze sebe jedla a mjadom sladzeľi. To pevňe zdavše bulo, jak terajši cuker, v chtorim všeľiake chemične ai škodľive častki su. Zázrivá , 650m |
|||
Hlasování: goro (+1), Milan Bencúr † (+1), Debora (+1), tondabh (+1), Rasťo 71 (+1) | |||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)