Odpovědět 
 
Hodnocení tématu:
  • 0 Hlasů - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Chutné vegetariánske recepty
05.01.2014, 11:17 PM (Tento příspěvek byl naposledy změněn: 05.01.2014 11:38 PM od tondabh.)
Příspěvek: #2
RE: Chutné vegetariánske recepty
Haribol přátelé lahodných pokrmů vytvořených tak že není zapotřebí aby tekla životadárná tekutina krev. Děkuji také Milanovi Uríkovi za příjemnou spolupráci.

Přetáhnu sem podařené recepty z prvního pokusu a jako první dávám příspěvek který napsal Leoš Dvorský.

"Mně v každém případě při vegetariánské stravě přestávají bolet klouby.

Moje z nejoblíbenějších jídel je. Uvařit brambory rohlíčky ve slupce, česnek nastrouhat a smíchat v olivovém oleji a to pak rozmíchat do brambor, můžu se jich už..t a navíc to zvládnu i sám. LD"

-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Další recept je od Lucínka:

Uvařím špagety, ve smetaně na vaření (12%) rozpustím sýr (co dům dá - nivu, eidam, hermelín ... ), lehce orestuju na nudličky nakrájený pórek, nasypu ho do té sýrové omáčky a po krátkém povaření nakydám na ty špagety. Trvá to pár minut a je to jedlé.
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Petr Mirovský

Děláme variaci na ty brambory, zvláště, když nějaké zbudou od oběda - prohřát na pánvi s olivovým olejem a utřeným česnekem. Bez mačkání. Jsou pak lehce osmažené a obalené olejem a tím výtečným česnekem.

Když čtu o těch těstovinách:
Na pánev olivový olej, do něj nalámat 2-3 malé sušené chilli papričky, nebo podle chuti mletých, prohřát a ke konci, když už jsou špagety al dente, přidat na plátky nakrájený česnek. Špagety pak po scezení smíchat na té pánvi. Je to jednoduché a rychlé, ale chuťově senzační. Posypat samozřejmě parmezánem (Parmigiano-Reggiano).
Dají se udělat variace, že se na tu pánev přidají sušená rajčata naložená v oleji a nakrájená. Nebo do finálního míchání špaget s olejem přidat čerstvou nakrájenou bazalku.
------------------------------------------------------------------------------------------------
Tonda

Vilémovské zelníky
Suroviny:
500g křimické kyselé zelí, či jiné které máte vyzkoušené
200 g hladké mouky
4 vrchovaté čajové lžičky (čl) škrobu
2 vrchovaté čl soli
1 čl mletého kmínu
špetku čili
200 ml vody
olej na smažení

Postup:
V míse smícháme suché suroviny mimo škrobu, ten rozmícháme s vodou a přilijeme do mísy. Vše důkladně promícháme. V pánvi rozpálíme 6,5 mm oleje. Lžící odebíráme směs a na pánvi z ní tvarujeme placičky tl. asi 8 mm, smažíme na středním plameni do zlatova z obou stran. Podáváme s bramborovou kaší nebo jako přílohu k polévce.
---------------------------------------------------------------------------------------------


Medové kuličky
Suroviny:
1600g sušeného mléka
1000g semínek sezamu
500g arašídy mleté
500g arašídy celé
1400g medu
2 x vanilkový cukr
trocha vody

Postup:
Sypké směsi smícháme a přidáme med, který lehce zapracujeme do těsta, nemačkáme velkou silou jinak z těsta uděláme blemcu. Těsto je správné konzistence, když ho v ruce zmáčkneme a drží tvar, nerozpadá se. Pokud se rozpadá přidáme trochu vody, ale pozor opatrně, stačí vždy trocha a když tuto vodu vmícháme do těsta opět vyzkoušíme zmačknutím zda už drží tvar a jdou z něho koulet kuličky, pokud ne opatrně přilijeme trošku vody a postup opakujeme. Když máme kuličky nakoulené, s láskou obětujeme našemu Pánu a necháme v teplém a dobře větraném pokoji, jinak nám na povrchu díky medu navlhají.
-------------------------------------------------------------------------------------------------


Segedín vegetariánský
Suroviny:
160g soja kostky
1 čl mletého koriandru
6 pl sojové omáčky
½ velké cukety nahrubo nastrouhaná
¾ sáčku kyselého zelí (1/2 kilového)
nakrájený pórek na kolečka
2 čl černá hořčice
2 čl vrchovaté majoránky
1 čl kmín celý (půl český, půl indický)
1 čl koriandru mletého
(1 čl asafoetida)
1 litr rajské šťávy
4 pl vrchovaté cukru
5 čl soli
3,5 litu vody
2 dcl smetany
mouka +olej na jíšku

Postup:
Dáme vařit sóju do 1,7 l vody, 3 čl soli a 6 pl sojové omáčky, 25 min povaříme a necháme odstát. Na oleji necháme vyprskat 2 čl hořčice černé a smažíme do zlatova půl pokrájený pórek, přidáme kmín 1 čl, smažíme 30 sekund a přidáme koriandr mletý 1 čl, (asafoetida 1 čl), špetka čili, dáme cuketu, rajskou šťávu, vodu, povaříme 10 min, přidáme cukr 4 pl, sůl 2 čl, a 2 čl. vrchovaté majoránky, přidáme ¾ sáčku kyselého zelí, sóju i s nálevem, smetanu, přidáme na zahuštění jíšku či mouku a povaříme 5 min.
-----------------------------------------------------------------------------------------------


Kynuté knedlíky vařené na páře (bezvaječné)
Suroviny:
1 kg hladké mouky
1 kg polohrubé mouky
2x sušené droždí
2pl cukru
3 čl soli
voda

Postup:
Ve velké míse smícháme suché směsi a nalijeme teplou vodu podle potřeby, aby vzniklo pěkně vymazlené těsto, jež se nelepí k míse. Necháme v přikryté míse kynout v místnosti při pokojové teplotě 40 min nebo v troubě na 50 stupňů 20 min.

Po uplynutí času kynutí si pomoučíme vál a nakynuté těsto v míse rozdělíme na 4 části. Pomoučíme si ruce a ze dvou částí těsta vytvarujeme šišky, jež umístíme na pomoučený vál a přikryjeme je utěrkou – probíhá druhé kynutí (max. 20 min.)

Připravíme si velký hrnec s minimálně 2,5 litrů vroucí vody (abychom ji náhodou nevyvařili). Do hrnce postavíme nerezovou mřížku na nožičkách, přes celý hrnec nyní rozprostřeme velkou plenu. Jakmile máme šišky nakynuté, umístíme je na plenu a zaklopíme hrnec poklicí nebo mísou (voda musí být ve varu), plenu přehneme přes poklici (mísu). V páře vaříme 20 min. Na pomoučený vál si dáme kynout další dvě šišky a celý proces zopakujeme .Po uvaření propícháme vidličkou a potřeme olejem.
---------------------------------------------------------------------------------------------


Luštěninová pomazánka
Suroviny:
500 g čočky
2 čl soli při vaření +1 čl soli na dochucení
¼ čl koriandr mletý
2 čl paprika mletá
½ pórku
Postup:
Čočku namočíme přes noc a v té samé vodě vaříme 30 minut s 2 čl soli. Po uvaření odebereme přebytečnou vodu a čočku rozmixujeme. Přidáme koření, jemně pokrájený pórek a 1 čl soli, vše dobře promícháme a dáme do lednice proležet. Podáváme s rohlíkem, chlebem či s topinkou.
-----------------------------------------------------------------------------------------------


Vilémovské halušky
Suroviny (Halušky):
2 kg oloupaných brambor – z toho:
½ jemně nastrouhat na kaši
½ povařit,scedit rozmačkat či rozmixovat na kaši
¼ čl pepře
¼ čl mletý kmín
2 čl soli
400 g polohrubé mouky
400 g hladké mouky

Postup (Halušky):
Vše smícháme a přes cedník na halušky (otvory o průměru 10 mm) protlačíme do horké osolené vody a vaříme 5 minut.

Suroviny (Zelí):
2 kg hlávkového zelí
nakrájený pórek
1 čl kmínu
2 čl soli
2 dcl oleje

Postup (Zelí):
Zelí nakrájíme a dusíme s přísadami 30 minut. Je třeba často míchat!

Suroviny (Kyselé zelí):
1 kg zelí kyselého křimického
4 čl soli
7 pl cukru
1 čl kmín celý
100 ml oleje
Na zahuštění – 400ml studené vody + 2 pl hladké mouky – rozmíchat
500 ml vroucí vody

Postup (Kyselé zelí):
V hrnci na oleji chvíli restujeme kmín celý a do hrnce přidáme kyselé zelí + sůl + cukr + vroucí vodu a dusíme 15 minut. Vlejeme rozmíchanou mouku s vodou a vaříme ještě 2 minuty, často míchat.

Finální postup:
Smícháme obě zelí dohromady a přimícháme halušky.
----------------------------------------------------------------------------------------------


Vilémovský Medovník.

Ingredience: 8 dcl mléka, 600 g krupicového cukru, 2x heru , 6 pl vrch medu, 2 čl sody, 800 g hladké mouky.

Na krém: 2 l mléka, 2pl karobu, 4 vanilkové pudinky, 300 g másla,200 g cukr moučka.

Postup:
Připravte vodní lázeň a do misky či hrnce dejte heru a nechte roztát. Potom přidejte mléko, med, cukr, sodu a mouku, směs míchejte do hladka asi 10 minut až těsto bude nazlátlé. Na plech dejte pečící papír a obkreslete na něj talíř či dortovou formu, podle toho podle jaká velikosti budete pláty vykrajovat. Do kruhu pak stěrkou rozetřete v tenké vrstvě těsto, aby asi o centimetr přesahovalo kružnici. Placku pečte dozlatova asi 10 minut na 200 stupňů. Po upečení přiložte na placky formu a nožem ořízněte přesahující okraje.

Vyrobte krém a posypku - uvařte pudinky s karobem a po vychladnutí do hmoty vmíchejte máslo. Nakonec nastrouhejte vlašské ořechy na posypku.

Sestavte dort. Rozetřete krém na první plát. Přiklopte další placku,a opět namažte krém a takto až dojdou pláty. Na závěr potřete celý dort včetně boků krémem posypte posypkou a můžete ozdobit mandlemi. Nechat uležet do druhého dne v chladu.
----------------------------------------------------------------------------------------------


Vilémovský Alsasan
Suroviny (Těsto):
1 kg polohrubé mouky
1 sáček droždí
1 dcl slunečnicového oleje
400 ml studené vody(možno přidat dle potřeby)
2 čl soli
2 čl cukru

Postup (Těsto):
Do mísy dáme suché ingredience a dobře promícháme, poté přidáme olej a opět promícháme, nakonec přidáme vodu a vypracujeme tuhé nelepivé těsto. Těsto dáme do lednice odpočinout cca 2 hoďky, vydrží i 2 dny.

Suroviny (Potěr na koláč):
4x kysaná smetana, nebo stejné množství odkapaného jogurtu (je pikantnější)
2 ks pórku
8 stroužků česneku
4 čl soli
1 velká červená paprika
2 sáčky oliv
trochu oleje na smažení

Postup (Potěr na koláč):
Smícháme kyselou smetanu s rozetřeným česnekem a solí. Papriku nakrájíme na tenké proužky. Pórek osmažíme na oleji.

Finální postup:
Těsto rozdělíme na čtyři díly a vyválíme na tenko dle formy(plech či forma na pizzu), a položíme na formu. Potřeme těsto připraveným potěrem. Ozdobíme smaženým pórkem, paprikou a olivami. Pečeme v troubě 230 °C 15-20 minut.

Závěrem bych chtěl upozornit na to, že si každý může upravit recepty dle své chuti a podle surovin "co dům dá", a poté vznikají jedny z nejlepších pochoutek, mějte se všichni krásně předvánočně Tonda.
------------------------------------------------------------------------------------------------

Langoše

- 2 kg hladké mouky
- ½ kg celozrnné mouky
- 2 x droždí instantní
- 5 čl soli
- 2 pl cukru
- voda podle potřeby

Zaděláme těsto které necháme 30 minut odpočinout, poté na naolejováném vále vyválíme placičky tloušťky kolem 6 mm, necháme chvilku odpočinout a sázíme do rozpáleného oleje. Smažíme do zlatova z obou stran necháme odkapat a nazdobíme buď na sladko nějakou domácí marmeládou nebo na slano kdy potřeme česnekem, posypeme sýrem a pokapeme kečupem.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Zapékané sabjí.

Omyjeme 2 Kg brambor necháme ve slupce a nakrájíme na čtvrtky,když jsou velké tak na šestinky.

Do velkého pekáče dáme 8 plátků másla asi půl cm silné a nasypeme brambory které osolíme 2 čl soli(čl = čajová lžička).Dáme péct do naplno rozpálené trouby na 45 minut,a mezitím si nakrájíme na přiměřené kousky zvlášť květák, brokolici a na plátky asi 8 středních rajčat.

Po 45 min přidáme vrstvu květáku okořeníme dle chuti (kmín mletý, indický(římský)kmín mletý, pepř,oregano apod.) a posolíme půl čl soli a poklademe 4 plátky másla, dáme péct na dalších 10 minut, poté přidáme další vrstvu z brokolice a zase pokořeníme a posolíme půl čl soli a dáme péct na dalších 10 minut, poté přidáme vrstvu rajčat které posolíme 1 čl soli poklademe plátky sýra a dáme péct na dalších deset minut.

Jako příloha je vhodná rýže či pohanka.

----------------------------------------------------------------------------------------------
Haribol přátelé, posílám receptík na tataráček, ale předem upozorňuji, je to vše o dobře vyvinutých chuťových buňkách jednotlivce, v tomto případě kuchaře.

Tatarák.

Takže na 1Kg oloupaných ve slupce uvařených brambor, které najemno rozmačkáme vidličkou či nastrouháme, dáme 1Ks velký najemno nakrájený pórek(2Ks slabších), 1 PL Worčestrové omáčky, 2 Pl Sojové omáčky, 2Ks Kečup jemný(sladký), 1Ks Kečup ostrý(kečupy musí být vynikající chuti), 4 ČL Soli, 2 Pl Hořčice.

Vše důkladně v míse promícháme a necháme chvilku proležet. No a teď přijde to nejdůležitější, OCHUTNÁME a po chuťové analýze přidáváme co je třeba ke zlepšení chuti až k dokonalosti, vždy dobře promícháme a po chvilce ochutnáme a přidáme to co považujeme za vhodné, podáváme na očesnekovaných topinkách, nebo na kolečka nakrájeném rohlíku jako chuťovky(to pro ty, kteří mají problém s kousáním topinek), možno namazat i na chlebe k svačině či přidat k rýži.

Výhoda tohoto tataráčku je, že vydrží klidně i týden ve sklenici v ledničce a to v nezměněné kvalitě, dobrou chuť přeje Tonda.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Debora

skotské klobásky alá Shortie

1 cibulku
2 lžíce rostlinného oleje, nebo 2 plátky másla
250 g na plátky nakrájených hub
400 g přes noc namočené sušené cizrny, ale může být i z dózy, jen bacha, vnitřní obal dózy obsahuje změkčovadla
1/2 lžíce kari (pasta)
nastrouhanou kůru z jednoho citrónu (bio)
2 stroužky česneku
2 lžíce bílého vína
75 g strouhanky
1 lžíci cukru, sůl, pepř a tymián a trochu mouky na poprášení

Cibulku nasekáme na kostičky a asi 3 minutky posmažíme v pánvi na másle, nebo v oleji, než přidáme k cibulce houby. Směs cibulky a hub necháme smažít hezky do zlata. Pak smícháme směs s kari pastou, bud' doma vyrobenou, ale dá se koupit hotová. Přidáme 2 polévkové lžíci vína, nebo 1 lžíci rašelinnové whisky z Islay (Ardbeg) a vše dobře promícháme s cizrnou, citrónovou kůrou, tymiánem, česnekem a cukrem. Už jen podle chuti osolíme, opepříme a vmasírujem strouhanku.
Ted' si poprášíme dlaně moukou, naválcujem klobásky, které potřeme trochou másla, nebo oleje a položíme na plech. Klobásky opékáme v troubě na středním žáru asi 10 minut a během opékání je častěji otočíme. Přílohou si můžeme podle chuti dopřat zelíčko s karamelizovanou cibulkou a bramborovou kaší.

Když nám počasí dopřeje, můžeme si klobásky opéct na sluníčku na grilu, pak nejlépe na alobalu.


_____________________________
Recept na kari pastu po domácku
3 jarní cibulky
2 stroužky česneku
3 lžičky citrónové trávy
1 hrst koriandru
3 malé chilli
2 polévkové lžíce oleje a 2 polévkové lžíce vody
1/2 lžičky mletého kmínu
1/2 lžičky kurkumy
----------------------------------------------------------------------------------------------
Milan Bencůr

Falošný tatársky biftek.

Na jeho prípravu uvaríme v šupke 3 až 4 stredne veľké zemiaky, ktoré nadrobno prepasírujeme. Pridáme pol lyžičky štipľavej papriky, pol lyžičky sladkej papriky, pol lyžičky mletého čierneho korenia, kečup podľa chuti aspoň 4 dl, 1 dl oleja, soľ, nadrobno pokrájanú cibuľu a jedno vajce. Zmes dobre vymiešame, necháme na 30 minút schladiť a potom natierame na cesnakom potreté hrianky.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Aleš Molčík

Kečup

Do hrnce dáme
2000g rajčat
250g jablek
250g cibule
2 pl soli
1/8 l octa
200g cukru
1/2 pl mleté skořice
2 pl sladké papriky

do sítka na vaření vložíme další koření a to

2 ks bobkového listu
8 ks nové koření
16 ks pepře
4 ks hřebíčku
2 pl hořčičného semínka

Vše se rozvaří, potom se koření v sítku vytáhne a vyhodí, ostatní v hrnci se rozmixuje a přecedí přes sítko. Opět se vše uvede asi na 5 minut do varu a horké naběračkou plní do sklenic. Sklenice se po zavíčkování otočí víčkem dolů a nechá vychladnout. Skladovat se může i při běžné pokojové teplotě.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Macek

Ďalší spôsob ako uchovať niečo na zimu je namočiť to do alkoholu. Na fotke to tmavšie je medvedí cesnak v domácej pálenke. Recept veľmi jednoduchý. Listy cesnaku nakrájať , zaliať pálenkou a nechať pár týždňov vylúhovať. O jeho účinkoch sa dá nájsť na internete veľa. Užívať striedmo , podobne ako ten bordový likér. Potrebujeme naň len trnky cukor a domácu pálenku. Ak nemáme tak nejakú bielu bez výraznej chuti. Do 3,8l pohára ktorý sa používa na kŕmenie včiel nazbierať do cca 1/3 trnky , 0,5 kg cukru a zaliať do plna pálenkou. Komu sa to zdá veľa môže to pomerom rozdeliť na menšiu dávku. Ja som tentokrát cukor nahradil medom a chutí to vynikajúco. Napadá ma preto myšlienka či by cukor mohol byť nahradený medom aj v ostatných receptoch , nie len koláčoch kde sa s tým stretávame najčastejšie. Napríklad aj v tom kečupe čo písal Aleš. Rozmýšľam či by išlo o rúhavé plytvanie a znehodnotenie cenného medu alebo že sa to tam jednoducho nehodí? Čo poviete majstri kuchári?
----------------------------------------------------------------------------------------------
Ladislav Kohout

Mám super sušárnu. Kamna metr krát metr krát dva, 1600 kg cihel. Spotřeba okolo 10 kg dřeva denně. Právě teď poslouchám na dvojce Meteor (právě mluvěj o tom že zápasníci sumo umírají mladí na nemoci z nadbytku živočišných bílkovin) a krájím jablka na křížaly. Včera jsem si přivezl pět beden. Kohoutová jezdí v pátek a v sobotu do školy tak si jich bere krabičku aby neuhynula hlady. Na loukách za barákem rostou inteligentní hrušně. Inteligentní v tom, že se dají sklízet až na přelomu října a listopadu kdy už se v kamnech topí. A křížaly z nich jsou super. Stačí dva kousky denně aby si člověk uspokojil chuť po na sladké. Jako stačí čtvrtka belgické pralinky.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Aleš Molčík

Květový med rozpustit ve vodě, změřit moštoměrem cukr v roztoku, mělo by být cca 22°. Nechat dvěma hranolky podloženou nádobu s roztokem vykvasit, to trvá 2-3 týdny podle teploty, nejlépe to kvasí v létě, a potom do palírny, doma je to riziko.

P.S. A ti co si stěžují, že mají řepkový med, si začnou stěžovat, že ho mají málo. Tahle pálenka z řepkového medu je od slívy nerozeznatelná.
------------------------------------------------------------------------------------------------
Hlasování: Debora (+1)
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
Odpovědět 


Příspěvky k tématu
Chutné vegetariánske recepty - Milan Urík - 05.01.2014, 10:01 PM
RE: Chutné vegetariánske recepty - tondabh - 05.01.2014 11:17 PM
RE: Chutné vegetariánske recepty - Mlha - 06.01.2014, 03:15 PM
RE: Chutné vegetariánske recepty - goro - 21.01.2015, 07:00 PM

Skok na fórum:


Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 2 Host(é)