Odpovědět 

Hodnocení tématu:
  • 2 Hlasů - 5 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Japonský úl pro začátečníky
26.05.2015, 10:09 AM
Příspěvek: #72
RE: Japonský úl pro začátečníky
Několik postřehů k Japonci. Mám jednoho od loňska:
- osadil jsem menší roj (asi 1,8 kg) vloni zač. června do 3 nástavků. Vzhledem k loňské bídě byl div, že je vystavěly. Dostaly i 4. nástavek, ale postavily sotva 1/4. Musel jsem i přikrmovat - jde to sklenicí (kilovou od medu s děravým víčkem) skrze strop s dírou, sklenice se schová do dalšího nástavku. Pokud to umožní konstrukce dna, jde umístit i misku s "plovákem" do podmetu.
- dodal jsem 5 kg a včelstvo přezimovalo bez problémů
- jarní rozvoj slušný. Je důležité hlídat stavbu díla (mám vyndávací celou česnovou stěnu, nemusím při každé prohlídce heverovat - doporučuji). I když snůška vypadá zhruba konstantní, stavba probíhá docela nárazovitě. Týden se nic neděje a pak za 4 dny visí v podmetu.... Zdá se mi, že týden mezi kontrolami může být až dost dlouhý, pro víkenďáky doporučuji dát v plné sezóně 2 nástavky naráz
- letos zatím postavily 3 nástavky 15 cm (umístěné dospodu) a 1 nástavek 9 cm (pod strůpkem - chvíli to trvalo, ale dostavěly a zanesly). Takže už je to takovej člověk plnej včel
- uříznout nástavek lze jen strunou - popadl jsem drátek na drátkování rámků a přetrhl se okamžitě
- vypadají spokojeně, mají krásně uklizené dno, dělají si, co potřebují. Moje zvědavost (zda např. nerazí matečníky) jim je zcela ukradená
MS
Hlasování:
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
Odpovědět 

Příspěvky k tématu
RE: Japonský úl pro začátečníky - Martin Smutný - 26.05.2015 10:09 AM

Skok na fórum:

Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)