Zkušenosti s volnou stavbou
|
02.05.2013, 04:08 PM
Příspěvek: #49
|
|||
|
|||
RE: Zkušenosti s volnou stavbou
Tak jsem včera po návratu ze sv.Jána prohlédl včelstva jak staví. Medník se soušemi prostřídanými prázdnými rámky jsem nasadil nad KK 26.4. před odjezdem. Z 13 včelstev začalo v medníku stavět pouze čtyři, hned na třech prázdných rámkách najednou a v okolních souších už byla sladina. Ovšem zároveň staví i zcela dole, kde bylo z loňska rozestavěno 3-5 louček. Pět dalších staví zatím jen dole, čtyři ještě stavět nezačaly.
U třech z nejvýkonnějších jsem si ale všiml, že dole přestaly respektovat vodicí linku a začínají plásty zatáčet skoro o 2cm, takže se chytají již vedlejší loučky, čili nepůjdou rozebrat (sledoval jsem přez okénko v zádní části nástavku, bez rozebírání). To je věc, která se mi jevila v tom okamžiku jako potíž, (bylo by sice možné je nyní rozebrat a plásty narovnat), ale pak jsem se rozhodl nechat tomu volný průběh - příštím rokem se tento nástavek dostane do pozice MK a tam může takto fungovat řadu let. Závěr zaprvý: každé včelstvo je jiné a jinak se chová i za stejných podmínek a druhý, chci-li mít 100% záruku rovného plástu, musím je nechat stavět mezi dvěma rovnými. |
|||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 5 Host(é)