Jarní prohlídka
|
30.04.2013, 09:48 AM
Příspěvek: #48
|
|||
|
|||
RE: Jarní prohlídka
V piatok som prvý raz podrobnejšie nakukol do včiel. Až na jedno včelstvo boli všetky poslabšie, tak z nich nebudem robiť plánované odložence. Prínos peľu bol veľmi intenzívny, začala kvitnúť rakyta. Zásob je vo včelstvách dosť. Jedno včelstvo, to najsilnejšie, má dosť veľa trúdieho plodu. Toto včelstvo ho má veľa počas celého roka. Už krátko po prelete má veľa zaviečkovaného trúdieho plodu. A trúdy sa vo včelstve držia až do neskorej jesene, v podstate skoro dovtedy, kým neprestanú včely takmer úplne lietať. Množstvo trúdov v tomto včelstve je dosť vysoké. Nikdy som nevidel také množstvo trúdov v iných včelstvách, ani vo svojich, ani cudzích. Napriek tomu, toto včelstvo je vždy najsilnejšie, má najviac nanosené, či peľu alebo medu a najväčší počet včiel. Je to zvláštne včelstvo. S výnimkou piatku, kedy boli krotké ako baránky, sú vždy extrémne bodavé. Takmer sa nedá s nimi robiť. Lietajú aj pri nízkych teplotách, plodujú dlho do zimy a veľmi skoro, ešte počas tuhej zimy, začnú a to bez ohľadu na vonkajšiu teplotu. Plodová prestávka je úplne minimálna. Napriek tomu spotrebujú vždy len málo zásob a plodu v jesennom a jarnom období, kým iné včely vôbec neplodujú, majú len málo, ale takmer stále je prítomný. Pozeral som lakťový index, či to nie je nejaký iný poddruh, ale nie je. Z mojich včelstiev má toto najčistejší výsledok, čo sa týka príslušnosti ku kraňke. Extrémne propolisujú. Dokážu zapropolisovať čokoľvek. Ak vykrúti nadstavok polepia vzniknutý priestor tak, že sa nadstavky takmer nedajú oddeliť. Urobím z neho jeden alebo dva odložence a uvidím, čo sa prejaví na dcérskych včelstvách.
|
|||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)