Průměrná sklizeň medu dříve a dnes
|
28.02.2015, 05:43 AM
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 28.02.2015 09:36 AM od Milan Bencúr †.)
Příspěvek: #39
|
|||
|
|||
RE: Průměrná sklizeň medu dříve a dnes
Nie som proti flow úľu, ani proti plastovým rámikom. Vývoj technológií, technický pokrok sa nedá zastaviť. Máme umelé kĺby, umelé srdcové chlopne, stále dokonalejšie prístroje v zdravotníctve. Dokonca sa miešame stvoriteľovi do remesla a vieme vyklonovať človeka. Misionári zničili a ešte aj dnes ničia kultúru primitívnych kmeňov v pralesoch. Vo firmách sa osobné oddelenia zmenili na oddelenia ľudských zdrojov. Je určite ťažké doložiť, že ktorékoľvek oslavované riešenie je bezproblémové. Len zdôrazňujem význam včelárenia na prírodnom diele pre včelí superorganizmus, pretože úľ je živý tvor, nie stroj pre naše využívanie. Včelárstvo je posvätné povolanie. Brtníci na Urale zbierajú úrodu medu s najväčšou opatrnosťou a rešpektom. My sa v našej praxi zas stretávame s výkonnými inplantátmi v úľoch, ktoré nahradili pôvodné tkanivo v štruktúre úľa ako živej bytosti. Protézy v úľoch sú prostriedkami vývoja vo včelárstve a my sa musíme naučiť rozumieť jazyku včiel bez toho, aby sme hrubo zasahovali do včelieho superorganizmu. Včely sú vysoko inteligentné a majú navyše neuveriteľne vysoké porozumenie pre stále meniaci sa svet okolo seba. Voskový plást je centrálny orgán včelstva. Je jeho maternicou aj špajzou so zásobami.
Často spolupracujem so včelami bez závoja a rukavíc. Keď otvorím úľ bez včelárskeho obleku, v skutočnosti zisťujem to, ako sa včely cítia momentálne dnes. Ak sa včely na mňa vyrútia s ohromujúcou silou, tak niečo nie je v poriadku so mnou alebo s úľom. Včely prostredníctvom voskového diela okamžite zachytia aj tú najjemnejšiu správu. Ak je mojim cieľom vidina zárobku peňazí alebo šetrenie časom, tak takýto prístup včelára je pre včely určite nepohodlný. Ak je mojim cieľom pracovať so včelami tak, aby som zistil či sú v poriadku, či majú zásoby medu navyše a ja ten prebytok zásob odstránim bez žihadiel, aj keď som bez závoja a úplne bezbranný, cítim sa spokojný zo spolupráce rovného s rovným. |
|||
Hlasování: Miroslav Macek (+1), Debora (+1), Rasťo 71 (+1), Aleš Molčík (+1) | |||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)