Odpovědět 
 
Hodnocení tématu:
  • 0 Hlasů - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Průměrná sklizeň medu dříve a dnes
26.02.2015, 09:14 PM (Tento příspěvek byl naposledy změněn: 27.02.2015 03:28 AM od Debora.)
Příspěvek: #33
RE: Průměrná sklizeň medu dříve a dnes
víte přátelé, včela v principu v úlu simuluje jen to, co se děje normálně v přírodě. Včela může "zdravý" med zpracovávat jen tehdy, pokud celí její systém, zdokonalení nektaru a vosku, správně funguje. Včela a rostlina, to je velmi komplexní uzavřený systém, který se neustále navzájem zušlechťuje. Nyní si představte, že v naší snaze zjednodušit včelstvu život, okořeněné duchem pokroku, snížíme výrobu voštiny. Jaký to bude mít dopad na naší šlechtitelskou práci? Tu nikdy nesmíme ztratit ze střehu pozornosti, i když nás vždy spousta okouzlujících nápadů bude rozptylovat. Uvědomte si přátelé, že včela nesbírá nektar jen tak proto, že jej sama pro sebe potřebuje, i když je to její zámysl, ale i proto, že příroda tak naplánovala součinnost včely a rostliny, aby ji včela zušlechťovala, což ji zaručuje zdravou pastvu. S nektarem je to podobné jako s pylem, včela ho přenáší od květiny ke květině a obstarává tak kvalitu vosku. Rostliny, které jsou voskochudé, pak nemají dostatek výživného nektaru. Tomu včela zabraňuje tím, že podobně jako pyl, přenáší z květiny na květinu špetku nektaru a zušlechťuje tak rostlinku, které na oplátku obhospodařuje včelstvo zdravou a vydatnou pastvou, která je pro rozvoj včelstva tak nezbytná. To je zase ona živost, systém udržující včelu a rostlinu v neustálé rovnováze. Poškození tohoto samoudržujícího a samouzdravujícího systému povede k tomu, že včelstvo na nektaru doslova vyhladoví. O vosku, to je na dlouhou přednášku...
Hlasování:
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
Odpovědět 


Příspěvky k tématu
RE: Průměrná sklizeň medu dříve a dnes - Debora - 26.02.2015 09:14 PM

Skok na fórum:


Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)