Odpovědět 

Hodnocení tématu:
  • 1 Hlasů - 5 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vedenie včelstiev prirodzenejším spôsobom v konvenčných úľoch
20.02.2015, 09:53 PM (Tento příspěvek byl naposledy změněn: 20.02.2015 10:33 PM od Ali.)
Příspěvek: #14
RE: Vedenie včelstiev prirodzenejším spôsobom v konvenčných úľoch
Zdravím Vás a děkuji za odezvu. V zásadě jste usměrnili mé další kroky, půjde-li to dobře.
  1. Příspěvek: #10 - rozhodl. Chtěl jsem zůstat nakonec u 39-tek, ale přeci jen vyrobím 42-ky. Mohu tam totiž dát 11 rámků na 38, ale i (což bude určitě lepší pro kompaktnost) 12 na 35 (včetně včelích mezer). Toto považuju za lepší.
  2. Příspěvek: #11 - obdoba mého přístupu. U mě zůstávali taky dole volné souše, nic jsem neskladoval. Co bylo v úlu, to bylo. Pouze to doplním stejně, včelky bez mezistěn. Žádné trhání plodiště, nová stavba až nad ním, a protože chci MN (mininástavky - 10) je to jak jsem už tady někde psal (VN je včelaření o plástech; NN o nástavkách, sem tam plást; MN jen o nástavcích - vychází to u mě z výpočtů o čisté ploše plástů, totiž 4 plásty VN = 7 plástů NN = jeden plný nástavek MN; co nejmenší stres včelkám za co nejmenší pracnost - ??? kdo ví).
  3. Příspěvek: #12 - totéž podobná obdoba mého přístupu. Líbí se mi mini spodní očko - hlavní leták, neboť já měl očka menší a otevřené téměř všechny, jen když nebyla dlouho snůška nebo bylo "krmení na zimu" byly "medníkové" (zásoby) uzavřené kvůli rabování. Zůstanu s očkem nahoře, v zimě jsem je měl vždy v nejhořejším nástavku otevřené kvůli vlhkosti (včelky si je přizavřeli voskem s propolisem dle potřeby). Jsem rád za upřesnění jejich činnosti v mrtvých prostorách.
  4. Příspěvek: #13 - ano, proto je třeba, aby do zimy šly co nejzdravější a v co největší síle.
  5. Boční loučky na šířku včetně včelí mezery, tedy 35 přes celý nástavek (úl v úle), jen horizontální včelí mezera mezi nástavky (a ani to ještě není možná úplně uzavřené), možná jen s 2mm mezerou pod bočními loučkami (tu si zatmelí a zůstane mezera jen jedním směrem kolmo přes plásty (co je nejblíž přírodě v rámci mých možností a schopností, nelze to zase přehánět, aby se jim spíše neublížilo, nežli prospělo).
  6. Jo a zatím zůstanu u vytáčení. Vždy jsem vytáčel ručně, tak na dvě třetiny (jen co to zlehklo) a zbytek jsem jim nechal (teď jsem se tu někde dočetl - je toho tu moc a přestávám se orientovat, zůstávají v mé mysli jen dobré nápady a poznatky - že na malých kapénkách se váže vzduch /kyslík/ což med poškozuje; už před dvaceti lety jsem při vytáčení využil jen prvních velkých kapek /minimálního okysličení/ aniž bych to jen tušil /nyní jinde čtu „vytočení až dosucha“/) aby měli dále co napráci, třetinka jejich vlastního jim vždy zůstala a hlavně já jsem nebyl nadřený a neměl zas až tak velké vnitřní špatné svědomí, že jsem je moc obral. I tato součinnost, zdá se mi, by měla být oboustranně prospěšná - dost špatně se o tom píše, když vím, že jim to prostě seberu.

Takže ještě jednou díky všem Vám.

A jak jsem uvedl v ležanech, i nadále platí: "Člověk se učí 3 roky mluvit a dalších 60 let mlčet, včelař se učí první rok rozebírat včely a zbytek své kariéry nechat je na pokoji."
Hlasování: Tomáš Jelínek (+1)
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
Odpovědět 

Příspěvky k tématu
RE: Vedenie včelstiev prirodzenejším spôsobom v konvenčných úľoch - Ali - 20.02.2015 09:53 PM

Skok na fórum:

Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)