Vedenie včelstiev prirodzenejším spôsobom v konvenčných úľoch
|
20.02.2015, 10:15 AM
Příspěvek: #12
|
|||
|
|||
RE: Vedenie včelstiev prirodzenejším spôsobom v konvenčných úľoch
(17.02.2015 09:43 PM)Ali napsal(a): Liptaka, Jen mě zajímá subjektivní názor , jak to vnímají včely, jestli stačí uhlídat tím pádem vnilklé mrtvé prostory za bočními loučkami, když nejsou přístupné ihned z plástu, ale včely musí kontrolu provádět z horizontální mezery mezi nástavky. Případně jiné zjištěné a vypozorované zkušenosti (cizí pohyb a pod.). Píšu o tom proto, že jsem míval na NN39/17 očka v místě do prostoru mezi boční loučky a stěnu úlu. V tomto místě začíná mrtvý prostor úlu, který v přírodě asi nikdy nevzniká. Dobré ráno ospravedlňujem sa za opozdenú reakciu ale mal som posledných 14 dní zdravotné problémy,tak k tomu mŕtvemu priestoru kedže niektorá nadstavky mám aj presklené tak som zistil(zatiaľ) že časť s uloženým medom(hlavne zaviečkovaným) nad plod.telesom až tak nestrážia(sem tam to skontrolojú) tak očká na vrchných NN uzatváram podľa potreby nechávam väčšinou otvorené max. 2-3 očká odo dna a problém s lezením iného hmyzu do úľa som zatiaľ nepostrehol. Priestor plodiska strážia už lepšie aj v tom mrtvom priestore, najviac však v druhom a treťom nadstavku odo dna a keď je rodina zdravá a silná neexistuje že by tam vliezlo niečo iné ako to čo pustia strážkyne.Dná robím tak že otvor skôr pripomína väčšie očko(15cm×2,5cm,nezužujem,nezväčšujem) odber meliva a mrtvoliek prípadne iné činnosti prevádzam odzadu.Očká nevŕtam v strede ani v hornej polovici ale asi 5cm od spodného okraja. Včielky sú veľmi prispôsobivé ide o to že im tie otvory na nadstavkoch netreba meniť každý týždeň ale s citom a podľa potreby |
|||
Hlasování: Ali (+1) | |||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)