Chutné vegetariánske recepty
|
21.01.2015, 03:17 PM
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 21.01.2015 05:07 PM od Debora.)
Příspěvek: #73
|
|||
|
|||
RE: Chutné vegetariánske recepty
Fosfát vždy není fosfát, aneb ďábelské dobroty Babičky Kláry: Listové těsto cereální
![]() Složení: Pšeničná mouka, Voda, Směs z obilovin min. 10 % (slunečnice, len, kukuřičná krupice, pšeničné klíčky, pšeničná mouka a otruby, pšeničná trhanka, ovesné vločky, pražený ječmen, pšeničná krupice, sladová mouka, sójový šrot, mouka žitná celozrnná, mouka sójová, pražená ječná mouka, ječný extrudát, kmín, pšeničná celozrnná mouka, zahušťovadlo E 412, cukr, modifikovaný škrob E 1414, pšeničný lepek, regulátor kyselosti: kyselina askorbová, pražené žito, kypřicí látka E 341iii, látka zlepšující mouku E 300), Margarín (částečně ztužený řepkový olej a palmový tuk, emulgátory: sójový lecitin, E 471, E 475, jedlá sůl, regulátor kyselosti: kyselina citrónová, máslové aroma, barvivo: beta karoten), Kvasný ocet lihový, Jedlá sůl Přírodní fosfáty jsou pro člověka důležité pro zajištění energie, nebo pro přenos informací v DNA (deoxyribonukleové kyseliny) a RNA (ribonukleová kyselina). Společně s vápníkem stabilizují fosfáty kosti a zuby. Přírodní, organicky vázaný fosfát se vyskytuje v mnoha potravinách (maso, ryby, luštěniny, ořechy, vejce, mléčné výrobky a obiloviny). Organismus si vezme jen tolik fosfátu, kolik potřebuje a přebytek bez problémů vylučují ledviny. Zdravý člověk zachována normální rozmezí od 2,5 do 4,5 mg fosfátu na decilitr krve. Poněkud jiná je situace u synteticky vyrobených fosfátů E1414. Zde začne rovnováha organismu kolísat, nebot' je vylučováním syntetických fosfátu z upravených potravin přetížena. Výsledkem je podstatné zvýšení hladiny fosfátu v krvi. Výroba syntetického fosfátu E1414 není regulována, tak že může být geneticky modifikován. Již dlouho je známo, že syntetickým fosfátem obohacené stravy představují jak pro nemocné, ale i zdravé lidi vážné ohrožení ledvin. Lékaři varují před zvýšenou spotřebou fosfátu, protože je spojována s mnoha zdravotními riziky. Syntetický fosfát zvyšuje riziko vzniku osteoporózy. Nebenschilddrüse, česky? (Glandulae parathyreoideae) neustále vylučuje hormon k vylučování fosfátu ledvinami a osteoklasty jsou stimulovány k intenzivnímu odbourávání kostní hmoty. Syntetickým fosfátem obohacená strava brání vstřebávání vápníku ve střevech, čímž zvyšuje riziko osteoporózy. Dále kombinací fosfátu s vápníkem vzniká fosforečnan vápenatý, který se usazuje na stěnách cév zvyšuje risiko mrtvice a infarktu. Vzhledem k tomu, že se jedná o vegetariánské vlákno, pozor E471, E475 mohou být vyrobeny z živočišných mastných kyselin a je nebezpečí, že jsou geneticky modifikovány. P.S. Kájo, nechci Ti ničit nadšení, ale věř mi, že mi Vaše zdraví leží na srdci. Kdo chce žít zdravě, měl by Tesco zapomenout. |
|||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)