Odpovědět 
 
Hodnocení tématu:
  • 0 Hlasů - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Chutné vegetariánske recepty
21.01.2015, 03:17 PM (Tento příspěvek byl naposledy změněn: 21.01.2015 05:07 PM od Debora.)
Příspěvek: #73
RE: Chutné vegetariánske recepty
Fosfát vždy není fosfát, aneb ďábelské dobroty Babičky Kláry: Listové těsto cereální

[Obrázky: celarni.jpg]

Složení: Pšeničná mouka, Voda, Směs z obilovin min. 10 % (slunečnice, len, kukuřičná krupice, pšeničné klíčky, pšeničná mouka a otruby, pšeničná trhanka, ovesné vločky, pražený ječmen, pšeničná krupice, sladová mouka, sójový šrot, mouka žitná celozrnná, mouka sójová, pražená ječná mouka, ječný extrudát, kmín, pšeničná celozrnná mouka, zahušťovadlo E 412, cukr, modifikovaný škrob E 1414, pšeničný lepek, regulátor kyselosti: kyselina askorbová, pražené žito, kypřicí látka E 341iii, látka zlepšující mouku E 300), Margarín (částečně ztužený řepkový olej a palmový tuk, emulgátory: sójový lecitin, E 471, E 475, jedlá sůl, regulátor kyselosti: kyselina citrónová, máslové aroma, barvivo: beta karoten), Kvasný ocet lihový, Jedlá sůl


Přírodní fosfáty jsou pro člověka důležité pro zajištění energie, nebo pro přenos informací v DNA (deoxyribonukleové kyseliny) a RNA (ribonukleová kyselina). Společně s vápníkem stabilizují fosfáty kosti a zuby. Přírodní, organicky vázaný fosfát se vyskytuje v mnoha potravinách (maso, ryby, luštěniny, ořechy, vejce, mléčné výrobky a obiloviny). Organismus si vezme jen tolik fosfátu, kolik potřebuje a přebytek bez problémů vylučují ledviny. Zdravý člověk zachována normální rozmezí od 2,5 do 4,5 mg fosfátu na decilitr krve.

Poněkud jiná je situace u synteticky vyrobených fosfátů E1414. Zde začne rovnováha organismu kolísat, nebot' je vylučováním syntetických fosfátu z upravených potravin přetížena. Výsledkem je podstatné zvýšení hladiny fosfátu v krvi. Výroba syntetického fosfátu E1414 není regulována, tak že může být geneticky modifikován.

Již dlouho je známo, že syntetickým fosfátem obohacené stravy představují jak pro nemocné, ale i zdravé lidi vážné ohrožení ledvin. Lékaři varují před zvýšenou spotřebou fosfátu, protože je spojována s mnoha zdravotními riziky. Syntetický fosfát zvyšuje riziko vzniku osteoporózy. Nebenschilddrüse, česky? (Glandulae parathyreoideae) neustále vylučuje hormon k vylučování fosfátu ledvinami a osteoklasty jsou stimulovány k intenzivnímu odbourávání kostní hmoty. Syntetickým fosfátem obohacená strava brání vstřebávání vápníku ve střevech, čímž zvyšuje riziko osteoporózy. Dále kombinací fosfátu s vápníkem vzniká fosforečnan vápenatý, který se usazuje na stěnách cév zvyšuje risiko mrtvice a infarktu.

Vzhledem k tomu, že se jedná o vegetariánské vlákno, pozor E471, E475 mohou být vyrobeny z živočišných mastných kyselin a je nebezpečí, že jsou geneticky modifikovány.

P.S. Kájo, nechci Ti ničit nadšení, ale věř mi, že mi Vaše zdraví leží na srdci. Kdo chce žít zdravě, měl by Tesco zapomenout.
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
Odpovědět 


Příspěvky k tématu
Chutné vegetariánske recepty - Milan Urík - 05.01.2014, 10:01 PM
RE: Chutné vegetariánske recepty - Mlha - 06.01.2014, 03:15 PM
RE: Chutné vegetariánske recepty - Debora - 21.01.2015 03:17 PM
RE: Chutné vegetariánske recepty - goro - 21.01.2015, 07:00 PM

Skok na fórum:


Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)