Plodisko včelstva: Zloženie, štruktúra, funkcia
|
24.12.2014, 05:37 AM
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 24.12.2014 05:46 AM od Milan Bencúr †.)
Příspěvek: #3
|
|||
|
|||
RE: Plodisko včelstva: Zloženie, štruktúra, funkcia
V prvorepublikovej literatúre som sa stretol s včelárskymi otázkami o plodisku včelstva od Jozefa Chouru, správcu školy vo Veľkej, čo je pod Vysokými Tatrami, tiež od Jána Horského, učiteľa včelárstva z Olomouca a pána Kuntzscha z Nemecka. Tí páni v dvadsiatych rokoch minulého storočia vysvetľovali značné straty včelstiev, ktoré sa vtedy pripisovali používaniu nevhodných úľov. Spoločne tvrdili, že zlý úľ neexistuje, a včelstvo nezahynie, keď včelár ponechá včelstvu nerušený medový pancier. Kto odoberie včelstvu všetky zásoby a nahradí ich len poskromne kŕmením, taká metóda práce pri včelárení má za následok hladovanie a choroby včelstva, po ktorých včelári nachádzajú prázdne úle bez včiel.
Ja už dlhodobo, najneskoršie na tretí deň po medobraní, začnem s doplnením zimných zásob. V mojej lokalite robím medobranie najneskoršie okolo desiateho júla. Do konca júla mám vždy vo včelstvách doplnené zimné zásoby. Počas mojich desiatok rokov praxe som si všimol, že včely sa po zakŕmení, už v priebehu augusta, dostávajú do akéhosi stuhnutého stavu, čo sa dá zretelne pozorovať až cez zimu. Spočiatku som mal podozrenie na nozému, ale keďže stav "stuhnutosti" včiel pozorujem po zakŕmení každoročne, predpokladám, že včelstvo sa do stavu nerušeného zimného spánku, bez zjavného trávenia, dostáva už po letnom slnovrate. Z toho som si pre seba urobil záver, že už v lete, v auguste, netreba včelstvá vyrušovať zbytočnými prácami v úli. Naša pracovitá včielka pri rozumnom chove ďaleko predstihne včelstvá "tropické", ktorým stačia len nepatrné zásoby. Z včelstiev, ktoré už milióny rokov prenikajú viac a viac na sever, najďalej sa dostane to, ktoré má bohaté zásoby. I v najhornatejšom kúte dobre včely prezimujú keď majú dostatok zásob, ktoré potrebujú vo včasnej jari na chov zdravého nového potomstva. ![]() |
|||
Hlasování: Jan Brunclík (+1), Miroslav Macek (+1), Aleš Molčík (+1), Miroslav Matucha (+1), Debora (+1) Zobrazit vše | |||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)