Odpovědět 

Hodnocení tématu:
  • 0 Hlasů - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Přirozený život včelstev versus člověk J.Nymsa
24.11.2014, 07:11 PM (Tento příspěvek byl naposledy změněn: 24.11.2014 07:30 PM od schützmeister.)
Příspěvek: #197
RE: Přirozený život včelstev versus člověk J.Nymsa
(24.11.2014 11:09 AM)Jaro Stoklasa napsal(a):  V kapitolách zmieňujúcich i znášku p. Nymsa píše o hlavnej znáške v 3. dekáde mája, pričom včelári v 600 mnm. Z čoho je tá znáška? Pýtam sa iba zo zvedavosti, pretože u nás v tom čase iba zväčša začínajú kvitnúť jablone.
Mohla by to být řepka, nebo jako u mě v lese javor klen - obojí stejně vydatný / javor lepší, ale ne každý rok, zhruba ve stejnou dobu. Ano, obojí je hlavní snůška.

(24.11.2014 11:09 AM)Jaro Stoklasa napsal(a):  Súhlasím s autorom v tvrdení, že ukazovateľom vitality včelstva je medný výnos. To by si mali zapamätať všetci "alternatívci."

Tak úplně to nebude. U mě aspoň ty úplně bezproblémový včelstva nemají medu nejvíc, nemají ho málo, ale není to to hlavní. Prostě to jsou rafani, rychlý nástup, rychlý let, lítaj při pár stupních nad nulou / 4st. /, ničím netrpí, ale medu tak akorát.

(24.11.2014 11:09 AM)Jaro Stoklasa napsal(a):  Ako jedno z kritérií vyrojenia autor uvádza výdatnú nasledujúcu znášku. Ja si však myslím, že včely dopredu nevedia, aká bude znáška a reagujú len na prítomné podnety, nie na budúcnosť... Takže tento argument považujem za nesprávny.
Já bych neřešil, jak to poznaj. Moje pozorování ale dává za pravdu, že normálně se rojí tak, že pak je snůška - což přesně odlišuje nadstavbu přirozenýho chovu na matečníkách od různýho larvení. Člověk to dost často netrefí a matky pak nic moc.
Včely to netrefí jen vyjímečně, a jak to dělaj fakt nevím. Je to program.

(24.11.2014 11:09 AM)Jaro Stoklasa napsal(a):  Čo sa týka dátumu, kedy je včelstvo vyzimované, tak z literatúry väčšinou vyplýva, že je to do prvej znášky peľu, resp. do prvých jarných hromadných preletov.
A máme tu problém pánové....
První snůška a hromadný prolet a začátek plodování je aspoň u mě každý druhý rok mezi 25 a 30 prosincem. Pokud to neklapne, tak první polovice února. Jenže mrazová krize je až přelom února a března, s tím, že pak je snůška až v dubnu.
Takže které je to datum ?
To je to ošemetný " v literatuře se píše ... " jenže už se tam nepíše, jak k tomu došli.
A další problémem je, že kvalitní oddělek na zimu na pár plástech v dubnu většinou jakkoli silné kmenové včelstvo předhání - takže aspoň mě je úplně šumafuk, jak jsou silný přes zimu a vyzimování je u mě koncem dubna - kdy už ale celkem normálně jsou tříkilové včely i ty, co byly koncem února na 4 plástech.
Jsou to prostě hlody, který si člověk musí sám u sebe vyzkoušet a nide neplatí generálněBig GrinBig Grin
Hlasování: renttip (+1), tondabh (+1)
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
Odpovědět 

Příspěvky k tématu
RE: Přirozený život včelstev versus člověk J.Nymsa - schützmeister - 24.11.2014 07:11 PM

Skok na fórum:

Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 3 Host(é)