Úl Warré - plány
|
25.03.2013, 01:53 PM
Příspěvek: #10
|
|||
|
|||
RE: Úl Warré - plány
(15.03.2013 11:26 AM)Mlha napsal(a): Měl bych jeden dotaz k přezimování včel v tomto typu úlu. V rámci propagace úlů Optimal a Langstroth se tvrdí, že včely potřebují minimální délku horní loučky 42cm a že z tohoto důvodu se musí úly s loučkou 39cm či 37cm uteplovat. A najdenou tu máme neuteplený úl s horní loučkou 30cm o síle stěny 2cm a také se v něm včelaří. Může mi tedy někdo vysvětlit jak se věci opravdu mají?Vrátil bych se k délce rámku, protože mám obdobné dilema, jen z jiného důvodu. To co tvrdí Lagsroti o délce 42 a nutném uteplení je slušně řečeno kravina. Jde pouze o normální komerční sdělení, jak to známe ze šampónů a zdravotních jogurtů. Mám odpozorováno, že zateplení nesouvisí s délkou rámku. Zateplení je prostě výhodné na jaře, u slabších včelstev v době střídání teplot, jinak je zbytečné a tak je třeba zvážit jeho další plusy a mínusy. Menší rámky mají výhodu při přezimování z důvodu lepšího obsednutí, neobsednutá část delšího mnohdy plesnivý. Prostě dlouhé rámky mají jediné plus - a tou je, že v létě nejedete tak do výšky, potřebujete míň rámků a je menší počet na točení. Taky jde o nadmořskou výšku. Myslím, že jsou super tak do 250m.n.m. Přesto bych se ale rád zeptal, zda má někdo zkušenost s klasickými Warré 30 cm rámky - na zimování mi to přijde super, ale v létě se mi zdají moc malé, nemusí se to hnát moc do výšky? Zdá se mi tak akorát spíš 33-35cm nebo něco okolo ? |
|||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 2 Host(é)