Vývoj včelstva v závislosti na venkovních teplotách
|
01.03.2013, 10:23 PM
Příspěvek: #33
|
|||
|
|||
RE: Vývoj včelstva v závislosti na venkovních teplotách
Tri dni po prvom prelete začína matka intenzívne klásť vajíčka. Vypočítal som podľa jednoduchej metódy Jozefa Bretschko produkciu položených vajíčok matkou v závislosti na priemernej maximálnej dennej teplote za prvú a tretiu dekádu mesiaca február. Priemer teplôt v mesiaci som rozdelil po dekádach. Na konci mesiaca som vypočítal približnú veľkosť plodového hniezda v úli Warre. Na jeden plást Warre počítam asi 4000 buniek.
Za február matka položila celkom 4052 vajíčok a to je plocha asi 1,01 plásta Warre. Minimálne položila matka denne 23 vajíčok a maximálne 193 vajíčok. V priemere položila vo februári 141 vajíčok denne. Keďže som použil pre výpočet dve metódy, tie čísla sú len orientačné, môžem však predpokladať, že sa približne zhodujú so skutočnosťou. Mám takú skúsenosť, že keď včelstvo začne v skorej jari plodovať, žiadna nepriazeň počasia ho v jeho raste nezastaví. Samozrejme musí primerane obsadať priestor úľa, mať dostatok zásob, peľu a vody. Viac na mojom blogu http://nasapravda.blogspot.sk/2013/03/vy...-jari.html |
|||
Hlasování: Leoš Dvorský (+1) | |||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 2 Host(é)