Kyselina mravenčí
|
01.03.2013, 04:35 PM
Příspěvek: #18
|
|||
|
|||
RE: Kyselina mravenčí
(01.03.2013 02:56 PM)Míra.H. napsal(a): Když jsem si psal s ing.Veselým z VÚVČ tak mě zdělil,kromě jiného,že kys.mravenčí poškozuje trávicí ústrojí včely.To by znamenalo zkrácení života včely!Možná jen při překročení koncentrace par kys.To se může při léčení stát.Má s tímto někdo zkušenost?Jdou včely slabší do zimy?To by znamenalo i nižší výnos.Je to kyselina ? Je . Co je hlavní funkce kyseliny - žere. Nejslabší článek je roztoč, ale má to vliv i na další. Proč asi je předepsáno pracovat v gumových rukavicích a brýlých ? Mám zkušenost, že v létě pokud nasadím silnou koncentraci a mám úly v trávě, doslova to vyžere rostliny kolem. Včelám to kupodivu moc nevadí, jinak je to ale s plodem. Že to včely oslabuje, o tom žádná. Ve starším čísle VP byl článek porovnávající sílu včelstva při různé koncentraci a cyklech použití KM. Pokud dobře vzpomínám, výsledkem bylo, že při silném použití KM je síla včelstva na jaře dalšího roku cca stejná jako když neléčíme vůbec a včely oslabí jen roztoči. Je to něco za něco. Chce to s citem a použít i jiné metody, než jen KM. Myslím, že z onoho porovnání vycházelo, že lépe vyjde krátkodobé drastické ošetření než dlouhodobé uzení. Při stálém tlaku matka méně či vůbec neklade. Toho myslím využívá metoda podzimního ošetření - ikdyž asi nemá podstatný vliv na spad roztočů, ukončí kladení o dost dřív a tím i reprodukci roztočů. |
|||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)