Kyselina mravenčí
|
26.02.2013, 01:14 PM
Příspěvek: #13
|
|||
|
|||
RE: Kyselina mravenčí
[quote='Jan Hucko' pid='569' dateline='1361002176']
Souhlasím s oběma pány. Jsem si jistý, že jakýkoli zásah ve včelstvu kyselinou nebude nic zdravého a pro včely prospěšného. Vezmu to ještě z druhé strany. Nebudu-li léčit vůbec včely, tím myslím většina včelstev zajde, a to nejenom u mě. Možná že důsledkem vývoje časem vzniknou včelstva rezistentní kleštíku. Budu li léčit bezhlavě to znamená že nasadím kyselinu preventivně každý druhý měsíc, včely se nijak nevyvinou a možná taky zajdou. Dost si myslím záleží na tom, ujasnit si, o co nám jde. Pak se postupy mohou diametrálně lišit. Takže : 1. jde mi o čistý produkt : zde je možné, pokud máme dobrou zootechniku, použít i fumigaci. Dost dobrý mi přijde i metoda Vaška Smolíka / aktuálně ve včelařství / s letním vyřezáním plodu. Gabon ne a natírání na jaře už vůbec ne. Pokud ovšem dělám fumigaci jen na nezbytně nutnou plástovou plochu / prostě na zimu vyhážu vše, co není obsednuté a na jaře ještě co to jde / zbydou mi fumigované tak 4 plodové plásty, což v celkovém počtu cca 40-50 plástů v sezoně je zanedbatelné, nehledě k tomu, že nikdy nejsou kontaminované plásty s plodem. Pesticidy jsou vázané z větší části na vosk - rozpustné v tucích, proto jde o plásty. 2.jsem bio / nechci pesticidy / : vyřezání plodu je opět možné, ale už míří k organickým kyselinám. Šťavelová není povolená, mléčnou jsem zatím nezkusil - je to ale asi blízká budoucnost, zústává tedy KM. Bohužel, pokud sledujeme zahraniční výzkum, je KM zdá se už za zenitem. V zásadě jde o to, že fungování KM je založené především na snižování množství plodu. Ona nezabíjí kleštíka, zabíjí vše. Tedy - čím víc KM, tím méně kleštíka, ale také tím méně plodu - tedy slabší včelstava. Nastává tedy dilema - nechat ničit včely kleštíkem, nebo si je sám ničit KM ? Při mírném použití v letním období o nic nejde. Ale pak KM nestačí pro ochranu před záhubou. Nebo dusíme včely stálým oparem KM, potom ale zase není med. Ale zase není kontaminován pesticidy. Je to otázka volby. Formidol je takové šimrání a je drahý. Bez kanistru KM se neobejdeme. 3. skalní live ekolog / Demeter - kupříkladu / : ten má hoňky největší. Nejen, že o pesticidech radši ani nemluvit, jenže on nesmí ani zabít plod, to není láska k přírodě. Zbývý opět KM - s čímž si ale nevystačí. Nebo šlechtění odolných kmenů / v čechách dost problém - sousedi za bukem /, mimochodem varianta značně finančně náročná, anebo ještě zoochtechnika využívající plodové přestávky, tzn. přeletáky, umělé roje, klíckování matek a podobně. Dle mé zkušenosti je také velmi užitečné tzv. hladové a studené zimování - tedy takové " zazimvání ", aby včelky napadlo plodovat co nejdéle. Nefunguje to ale vždy, letos to je zatím bída, nejvíc stejně jde o klima. Drobet pomůže nadmořská výška - nejlíp tak přes 800 m.n.m. Takže, když to schrnu - KM není náhrada pesticidů, je jen součást té náhrady. A její možnosti se dost přeceňují. Prostě to není tak, že přestanete fumigovat a vše bude s použitím KM jako dřív. Možností je X jako všude v životě a co vyhovuje jednomu, nesedí druhému. PS : existuje dokonce el. odpařovač na KM v zimním období, to může být varianta fumigace, pokud to včely rozchodí. |
|||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)