Vývoj včelstva v závislosti na venkovních teplotách
|
25.02.2013, 10:29 PM
Příspěvek: #30
|
|||
|
|||
RE: Vývoj včelstva v závislosti na venkovních teplotách
Dnes som čakal, že možno bude hromadný prelet, ale teplota na včelnici dosiahla "iba" +5, čo je i tak na túto dobu u mňa dosť. Ďalšie dni už predpokladám budú chladnejšie, v noci aj mrazy. Teraz je už -3. Celkom by som už uvítal, keby teploty príliš neklesali. Tento rok sa akosi neviem dočkať jari. Najviac som zvedavý na môj Warre úľ. Včelstvo zimovalo len s málom zásob. Nechceli ich na jeseň brať. V duchu som sa s nimi už rozlúčil, ale zatiaľ žijú, pokojne si šumia, tak možno... Čo ma však zaráža, je to, čo som spomínal vyššie. Tento rok, súdiac podľa meliva, je až nezvyčajne nízka spotreba zásob vo všetkých úľoch. Naopak v 2 úľoch je pre zmenu znova príliš veľa mŕtvoliek. Jedno včelstvo ich má veľa každú zimu. To druhé bolo vytvorené na jeseň spojením dvoch, tak možno to je dôvod (veľa starých včiel). Pri potoku som pozeral liesky a jelše, ako na tom sú. Liesky sú vo vývoji kvetu ďalej (dôsledok plusových teplôt najmä v decembri), jelše veľmi nepokročili. Podľa článku, čo som nedávno čítal od Škvareninovej a kol., spúšťačom kvitnutia pre tieto druhy je suma denných teplôt, u liesky postačuje nižšia, u jelše je potrebná vyššia suma. Dúfam, že to výjde tak, aby včely mali úžitok z jedného i druhého.
|
|||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)