Přirozený život včelstev versus člověk J.Nymsa
|
08.09.2014, 09:59 AM
Příspěvek: #120
|
|||
|
|||
RE: Přirozený život včelstev versus člověk J.Nymsa
Keď moje včelstvá v Jednotnom úli cez sezónu narastú do troch nadstavkov, tak obsadia priestor 135 litrov. Keď narastú do štyroch nadstavkov, tak obsadajú 180 litrov v dutine s "priemerom" 39 cm a výškou 120 cm. Keby som mal nárazové znášky z agáta a poľnohospodárskych kultúr, tak tie moje včelstvá s matkami miestneho dedinského plemena by narástli aj do piatich nadstavkov JU (150 cm/228 l). Je samozrejmé, že žijú na prírodnom diele s vlastným panenským voskom premostenými rámikmi v štyroch nadstavkoch. Myslím si, a moje včely určite tiež, že im život na prírodnom diele v úli čechoslovák vyhovuje a mne práca s týmto včelím príbytkom vyhovuje tiež.
Oceňujem v tomto vlákne skvelý prístup zanietených fanúšikov metodiky pána Nymsu. Popísali ste tu už 12 strán reakcií na tento originálny postup v prírodnom včelárení, riešite tu však úplne nepodstatné otázky a ja som sa tu nedozvedel nič o nadrozmernom úli N2, o jeho plusoch pre včely aj pre včelára. Na čo je dobrá kniha aj vaša exkurzia, keď tu chýbajú tie najdôležitejšie informácie o prirodzenom živote včelstiev v N2? Najdôležitejšia informácia totiž je o zdraví včiel, je akási tajomná, nikto z vás ju tu nerozoberá a keby ste ju vedeli objasniť, tak môžeme ako medzinárodný tím spoločne pracovať pre zdravie včiel. Niet pochýb o tom, že aj organické metódy a procedúry, ktoré máme v súčasnej dobe k dispozícii, narušujú život a zdravie včiel, čo je ale vždy lepšie ako mŕtvy úľ. |
|||
Hlasování: goro (+1), Rasťo 71 (+1), Aleš Molčík (+1), tondabh (+1), liptaka (+1) | |||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)