Odpovědět 

Hodnocení tématu:
  • 0 Hlasů - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Přirozený život včelstev versus člověk J.Nymsa
07.09.2014, 03:45 PM (Tento příspěvek byl naposledy změněn: 07.09.2014 03:47 PM od tondabh.)
Příspěvek: #115
RE: Přirozený život včelstev versus člověk J.Nymsa
(07.09.2014 02:03 PM)schützmeister napsal(a):  Tondo, objektivně musím říct, že včely ve stínu se fakt rojí výrazně míň / sám mám východní svah od jihu zastíněný /, řekl bych tak max. třetina toho na slunci, pravda ale taky je, že med je jen ve výrazné snůšce - tzn. trochu to může fungovat, pokud to má fakt na dobrým, medovicovým fleku, což by podle fotky mohlo být.
To ale neznamená, že je možný, že by se nerojily vůbec, na druhou stranu, určitý objev to je, musím připustit, že když o tom přemýšlím, trochu na tom něco je - ale fakt by to musel mít na výrazně suprovým mikroklimatu, to je u mě taky jediný důvod, proč je tam mám / mám to taky v necelých 700m.n.m. /
A zase objektivně musím říct, že na tomhle stanovišti mě velký úly nefungujou, včely jsou tam max. polovičně velký. A potřebujou jarní zateplení.
Tvůj předpoklad, že kdyby to tak bylo, dávno by se to dělo, sem moc nezapadá, vzhledem k tomu, že většina nás dělá, něco, co funguje, ač to nikde není psané.Wink

Haribol Michale, tyhle poznatky co píšeš zde my včelaři známe, v okolí Tachova nás včelaří jenom 108 Smile takže opravdu věř, že zkušenosti jsou velice bohaté a nestydíme si je sdělit, máš pravdu v tom, že se ve stínu rojí méně, sám mám ověřeno, ale méně neznamená "vůbec" a doufám že jsi od samého začátku pochopil, že mi jde o to, abych pomohl začátečníkům před mystifikací, kterou jsi mimo jiné i Ty hravě prokoukl.

Na Pepovo stanovišti je medovice jednou za 4-5 let, zdroj sám pan Nymsa, ověřeno u kamaráda, který včelaří zhruba 800 metrů od jeho stanoviště. Jarní zateplení má Pepa na úlech také, celoročně boční stěny polystyren + silné izolační víko.

Měj se krásně včeličkově, Tonda.
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
Odpovědět 

Příspěvky k tématu
RE: Přirozený život včelstev versus člověk J.Nymsa - tondabh - 07.09.2014 03:45 PM

Skok na fórum:

Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)