Odpovědět 

Hodnocení tématu:
  • 0 Hlasů - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Přirozený život včelstev versus člověk J.Nymsa
05.09.2014, 12:40 PM
Příspěvek: #106
RE: Přirozený život včelstev versus člověk J.Nymsa
Zdravím Tě Toníku , tykání mi nedělá problémy a preferuji ho , jsem o 10% mladší než ty tak jsem počkal na nabídku.
Při svém výpočtu jsem vycházel z vnitřních rozměrů úlu N2 podle autora 900x320x670mm (jsou na straně 76 jeho knihy) Moje rozměry bych si nechal pro sebe, na to se známe fakt krátce Big GrinBig Grin

Asi si nebudeme hrát na využitelný objem díla, mezery mezi loučkami, atd atd, Ty jsi napsal objem "Obřího úlu" já jsem uvedl věci na pravou míru a hotovo. Ostatně včely taky počítají celý objem dutiny a umí to.

Včely na pěti 39x24 jsem viděl, ostatně moje Langy 2/3 jsou standardně v květnu a červnu na sedmi. Objemy jsem zde napsal.

Mně zaujalo včelaření pana Nymsy jako velmi přirozené, bez rozšiřování, bez zužování de facto bezzásahový provoz na prirozeném včelím díle. Jemu to v těch jeho 650 m funguje, já to zkusím s drobnými úpravami u sebe ve 300m a uvidím, prostě to zkusím a čím více nás bude, tím budou mít naše zkušenosti větší výpovědní hodnotu.

Kvíz číslo dva. Já to nepočítal, můj odhad je okolo 60% zavčelených úlů. To je jakoby málo, ale možná se dalo čekat méně. Včelař který nemá 25 let roje, který nechová a nekupuje matky, který nepomáhá a nenapravuje a nechává to na přírodě(skoro) nemá vlastně šanci jak rozmnožit svůj chov. Pouze ze zalétnutých rojů od sousedních včelařů.

On sám v knize udává že úspěšnost jeho chovu je okolo 10 - 20% to číslo vypadá až děsivě, ale musíme si říct, co je vlastně cílem jeho chovu.
Je to takové včelstvo, které žije trvale bez zásahů včelaře krom medobraní (a fumigace) které si postupně mění vykladené matky pomocí TV a pozná včas její vykladení. Takové včelstvo, které nás přežije... to není malý cíl

Měj se krásně haribově Jirka

Sobotka asi 30x Langstroth 2/3 310 m.n.m., amatérský chovatel matek bez PP
Hlasování: Miroslav Matucha (+1), Rasťo 71 (+1)
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
Odpovědět 

Příspěvky k tématu
RE: Přirozený život včelstev versus člověk J.Nymsa - Jiří Marx - 05.09.2014 12:40 PM

Skok na fórum:

Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)