Odpovědět 

Hodnocení tématu:
  • 0 Hlasů - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Přirozený život včelstev versus člověk J.Nymsa
31.07.2014, 06:12 PM
Příspěvek: #66
RE: Přirozený život včelstev versus člověk J.Nymsa
(31.07.2014 02:56 PM)Debora napsal(a):  
(31.07.2014 12:31 AM)Josef napsal(a):  20 let mi bylo umožněno dívat se, jak včelstva asimilují nové podmínky. Jak se postupně ozdravují a sílí. Jak se sama dokáží trvale vypořádat s nosemou, úplavicí, vápněním plodu. Jak bouřlivé jarní prolety s pokáleným česnem a přední stranou úlu se postupně mění v normální vyletování, jako by včelstva vůbec žádnou zimu neprodělala. Jak včelstva s každou samovolnou výměnou matek sílí. Jak středně silná včelstva postupně dohánějí ta nejsilnější až do vyrovnání. Posledních 15 let jsem neměl včelstva 1/3 slabá nebo uhynulá, 1/3 průměrná a 1/3 silná, což je běžné, ale pouze vyrovnaná silná včelstva s nulovým úhynem. Rojení jsem za celých 25 let nezaznamenal, ani náznak.
Víte, je to nádherný pocit pozorovat včelstva, jejich postupný vývoj, růst, kterým jsem vlastně nic, než jen před 25 lety vytvořil stabilní prostor a stanoviště. Na začátku jsem jim vytvořil prostor pro stavbu plástů 86x65cm. ten jim byl postupně malý. Vyrobil jsem tedy nové úly pro stavbu plástů 90x67. Teď pozoruji, že i ten je jim malý. Budu muset vyrobit úly pro stavbu plástů 105x 80cm. Nevím, kam až včelstva porostou a jaký požadavek na mě budou mít, ale rozhodně jim vyhovím. Mým úmyslem bylo jen se podělit o své zážitky s jinými včelaři a umožnit jim stejná úchvatná pozorování postupně se vyvíjejících včelstev z našich člověkem zmrzačených včelstvíček.

Jak tu Leoš neustále opakuje, architektura díla je klíčem záhady včelstva. Včelí dílo je kostra a mozek včelstva, která konzervuje veškeré simultálně probíhající informace o včelstvu. Včelí úl by se pak dal přirovnat centrále, která udržuje energetickou informaci o pozici (možnostech) včelstva. Z globálního hlediska vytváří každé včelstvo energeticky propojenou komunikační sít. Naším problémem je pouze "nedůvěra" zaznamenat a vyhodnotit všechny současně probíhající možnosti a události včelstev. Z tohoto důvodu si namlouváme, že pomocí časové iluze můžeme libovolně ovlivnit jakoukoliv pozici (událost) v informačním prostoru včelstva. Vycházíme z teorie, že vždy navazujem na zcela novou situaci, než ve které se včelstvo ve skutečnosti nachází. Jak bych to nejlépe vysvětlila? Jakýkoliv zásah do včelstva vytváří novou možnost (realitu), která neustále interaguje s centrální komunikační sítí (kolektivním vědomí) včelstev. Když náš zásah do života včelstva rekapitulujem, neuvědomujeme si, že popisujem jen jeden jediný z kontexu vytržený ztuhlý okamžik, jakýsi momentální snímek, který odráží jen to, čemu věříme a co vidíme. Tuto informaci pak nesemei na fórum a snažíme se jí vdechnout život. Ale je možné, z kontexu vytrženou realitu přírodě vrátit? Po každém našem zásahu se včelstvo vrací na centrální informační sít a kalkuluje nové možnosti, novou živost, na nové pozici. Ale včelstvo musí mít právo zemřít. Jen tak je schopné globální genetické obnovy.

Z mého pohledu je fatální chybou řešit právě ty události, které z našeho hlediska včelstvo nejvíce trápí. Vytváříme si iluzi o čtyřdimenzionálním časoprostoru, do kterého se snažíme rozporcovat všechny simultálně probíhající události. A než to rozprostřeme, je už naše včelstvo většinou v háji. Otázkou tedy zůstává, jest-li je vůbec možné včelstvo v naší čtyřdimenzinální realitě pozorovat? Domnívám se, že do té doby, než se této časoprostorové iluze zbavíme, budeme nadále hledat nová řešení, jak vrátit včelstvo přírodě.

Každoadně se moc těším na Josefův "chrýseon génos" včelích gigantů.

Deboro, myslim, ze to bol Albert Einstein, ktory povedal, ze ak niekto nedokaze veci vysvetlit a popisat jednoducho, tak ich este nepochopil. Pises hrozne zlozito, niekedy. Intention k mojmu komentaru je, ze by som rad pochopil, co chces povedat, ale nedari sa mi. Da sa jednoduchsie? Hm?
Hlasování: Debora (+1), Miroslav Matucha (+1), kurik (+1)
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
Odpovědět 

Příspěvky k tématu
RE: Přirozený život včelstev versus člověk J.Nymsa - Branislav Božík - 31.07.2014 06:12 PM

Skok na fórum:

Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)