Odpovědět 

Hodnocení tématu:
  • 0 Hlasů - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Přirozený život včelstev versus člověk J.Nymsa
31.07.2014, 07:45 AM (Tento příspěvek byl naposledy změněn: 31.07.2014 07:59 AM od Milan Bencúr †.)
Příspěvek: #61
RE: Přirozený život včelstev versus člověk J.Nymsa
(31.07.2014 12:31 AM)MirekMatucha napsal(a):  A na závěr jen připojím část dopisu, který mi dnes autor napsal trochu v rozpacích nad probíhající diskuzi nečtenářů

20 let mi bylo umožněno dívat se, jak včelstva asimilují nové podmínky. Jak se postupně ozdravují a sílí. Jak se sama dokáží trvale vypořádat s nosemou, úplavicí, vápněním plodu. Jak bouřlivé jarní prolety s pokáleným česnem a přední stranou úlu se postupně mění v normální vyletování, jako by včelstva vůbec žádnou zimu neprodělala. Jak včelstva s každou samovolnou výměnou matek sílí. Jak středně silná včelstva postupně dohánějí ta nejsilnější až do vyrovnání. Posledních 15 let jsem neměl včelstva 1/3 slabá nebo uhynulá, 1/3 průměrná a 1/3 silná, což je běžné, ale pouze vyrovnaná silná včelstva s nulovým úhynem. Rojení jsem za celých 25 let nezaznamenal, ani náznak.
Víte, je to nádherný pocit pozorovat včelstva, jejich postupný vývoj, růst, kterým jsem vlastně nic, než jen před 25 lety vytvořil stabilní prostor a stanoviště. Na začátku jsem jim vytvořil prostor pro stavbu plástů 86x65cm. ten jim byl postupně malý. Vyrobil jsem tedy nové úly pro stavbu plástů 90x67. Teď pozoruji, že i ten je jim malý. Budu muset vyrobit úly pro stavbu plástů 105x 80cm. Nevím, kam až včelstva porostou a jaký požadavek na mě budou mít, ale rozhodně jim vyhovím. Mým úmyslem bylo jen se podělit o své zážitky s jinými včelaři a umožnit jim stejná úchvatná pozorování postupně se vyvíjejících včelstev z našich člověkem zmrzačených včelstvíček.

Nic po nás nechce. Jen napsal knihu k zamyšlení.
M.M.

Dvadsaťpäť rokov práce a pozorovaní a žiadny prínos pre praktických včelárov? Len sa zamyslieť nad situáciou vo včelárskych technikách, o čom vie každý prírodný včelár, a nenavrhnúť žiadne riešenie? A čo na to veterinári? Ako robia prehliadku včelstva na plástoch s veľkosťou takmer jedného metra štvorcového? To včelie dielo sa nebortí? Ako funguje vzduchotechnika v takom obrovskom úli? A aké fotografie v knihe dokumentujú skúsenosti autora? Kto tú knihu vydal? Má vydavateľ aspoň minimálne vedomosti o včelách? V akej veľkosti a na koľkých plástoch majú včely usporiadané hniezdo v takom obrovskom úli? Aké sú výsledky autorových pozorovaní pri zimovaní včelstiev? Koľko litrový priestor dokáže naša kranská včela obsadiť a prezimovať v ňom? Ako autor postupuje pri ťažbe medu, keď úľ je bezzásahový a určený iba na zbieranie medu? Atď.,atď. ...

[Obrázky: Roj+v+okne.png]
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
Odpovědět 

Příspěvky k tématu
RE: Přirozený život včelstev versus člověk J.Nymsa - Milan Bencúr † - 31.07.2014 07:45 AM

Skok na fórum:

Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 3 Host(é)