Přirozený život včelstev versus člověk J.Nymsa
|
31.07.2014, 12:31 AM
Příspěvek: #60
|
|||
|
|||
RE: Přirozený život včelstev versus člověk J.Nymsa
Vážení přátelé, zbytečně se dohadujeme o slovíčkách. - bezúdržbové či bezzásahové. přírodní či alternativní, fanatické či hysterické,... Vždyť o to vůbec nejde. Příště dáme uvozovky " " a bude to hned znít jinak.
Někdo má jiný názor. Snaží se ho lidem sdělit. Někdo si zřídí blog na internetu, někdo napíše knihu, někdo se snaží přednášet,...a tak svoje názory rozšiřovat. Knihu jsem přečetl a hned mě bylo jasné, že to chci vidět na vlastní oči. Což se mně při přečtení Brennera, různých metodik včelaření různých systémů či některých jiných alternativních pokusů nestalo. Proto se tam jedu podívat. Abych tam neotravoval sám, oslovil jsem už diskutující na tomto vlákně. Ti co kniha zaujala, jedou. Třeba budeme zklamaní, třeba nadšení. Jedna z hlavních myšlenek autora je, že chováme jen včelí miminka, a že dospělá včelstva vypadají jinak. Je-li to pravda, je možné, že varoáza je jen včelí dětská nemoc. Nebylo -li by v lidské populaci dospělých, taky by lidstvo neznalo artrozu a rakovinu prostaty, ale jen spalničky a příušnice. A ty dětské nemoci jsou nakažlivé a dítě mohou i zdecimovat... Ale možná taky ne. Dopředu to neví nikdo. Další z myšlenek je umístění úlů. Je-li to tak jak se píše v knize, tak fotky sluncem rozpálených úlů obsypaných včelama s popiskem, jak se včely pěkně sluní, vypadají spíš jak evakuace obyvatel paneláku při požáru hlavního schodiště. Pozoruji, že v dnešních horkých dnech se na slunci kromě much žádný hmyz nevyskytuje. Ale když zajdu do mokrého lesíka za barákem, tak tam to hmyzem jen hučí. Budeme možná muset přijmout, že jsme to do teď dělali špatně. Ale možná taky ne. Ani další zdůrazňované důležitosti v knize - prostor, nevrtání se ve včelstvech, volná stavba, umožnění včelstvu si samo regulovat prostředí v úlu, jednoduchost úlů, přírodní materiál... nejsou neznámé témata na tomto foru. Zatím se tedy pouze jedná o nalezení nejpřirozenějšího prostředí pro včelstvo. Když uvidím, že se těm včelkám v těch úlech daří, vyzkouším doma, porovnám se všema ostatníma. Možná zachovám, možná taky ne. Zatím mě tato metodika více zaujala, než různé metodiky prohazování různých nástavků a rámků různých úlů v různou dobu z různých důvodů. A proto se jedu sám přesvědčit. A teď žhavé téma jedy. V knize se doporučuje fumigovat v listopadu, když tam není plod. To však na foru také. Jenže tady se doporučuje použít KM. Tak v čem je problém. Dám tam v listopadu KM a hned budu "přírodní". A možná to vyřeším úplně jinak. Neznáme k tématu zatím názor autora, třeba to zatím neřešil, třeba to jen píše v knize a třeba to má vyřešené,.. kdo z vás písemně přizná, když mu přijde veterinární správa, že nedodržuje jejich přikázání? A na závěr jen připojím část dopisu, který mi dnes autor napsal trochu v rozpacích nad probíhající diskuzi nečtenářů 20 let mi bylo umožněno dívat se, jak včelstva asimilují nové podmínky. Jak se postupně ozdravují a sílí. Jak se sama dokáží trvale vypořádat s nosemou, úplavicí, vápněním plodu. Jak bouřlivé jarní prolety s pokáleným česnem a přední stranou úlu se postupně mění v normální vyletování, jako by včelstva vůbec žádnou zimu neprodělala. Jak včelstva s každou samovolnou výměnou matek sílí. Jak středně silná včelstva postupně dohánějí ta nejsilnější až do vyrovnání. Posledních 15 let jsem neměl včelstva 1/3 slabá nebo uhynulá, 1/3 průměrná a 1/3 silná, což je běžné, ale pouze vyrovnaná silná včelstva s nulovým úhynem. Rojení jsem za celých 25 let nezaznamenal, ani náznak. Víte, je to nádherný pocit pozorovat včelstva, jejich postupný vývoj, růst, kterým jsem vlastně nic, než jen před 25 lety vytvořil stabilní prostor a stanoviště. Na začátku jsem jim vytvořil prostor pro stavbu plástů 86x65cm. ten jim byl postupně malý. Vyrobil jsem tedy nové úly pro stavbu plástů 90x67. Teď pozoruji, že i ten je jim malý. Budu muset vyrobit úly pro stavbu plástů 105x 80cm. Nevím, kam až včelstva porostou a jaký požadavek na mě budou mít, ale rozhodně jim vyhovím. Mým úmyslem bylo jen se podělit o své zážitky s jinými včelaři a umožnit jim stejná úchvatná pozorování postupně se vyvíjejících včelstev z našich člověkem zmrzačených včelstvíček. Nic po nás nechce. Jen napsal knihu k zamyšlení. M.M. |
|||
Hlasování: Martin Nezbeda (+1), Miroslav Mareš (+1), Jiří Marx (+1), Rasťo 71 (+1), kurik (+1) Zobrazit vše | |||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)