Odpovědět 

Hodnocení tématu:
  • 0 Hlasů - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Přirozený život včelstev versus člověk J.Nymsa
30.07.2014, 09:48 AM
Příspěvek: #52
RE: Přirozený život včelstev versus člověk J.Nymsa
Také se nechci zapojovat do diskuze a iniciativy zde vzešlé. V každém příspěvku je něco pozitivního. Díky za to, že diskutujeme slušně.

Tak tedy, už stálé akce ŠPV jsou nyní v Brně již podruhé a Vilémov na jaře, termín Tonda upřesní, ale počítám zase poslední víkend května, že bude aktuální.
Já počítám zase kolem Mikuláše s kávičkou. Jinak se u mne konaly dva dny otevřených dveří, někdo je využil, jiný ne.
Co ale chci připomenout je etický kodex a také to, že "naše" včelaření není jen o technice, ale především pochopení vztahů ve včelstvu, pak na úle a další technice tolik nezáleží . Další, které zde někdo vzpomenul, je to, že je vše třeba chápat v souvislostech. Např. dřevěná košnice Vaška Smolíka je toho příkladem. Někdo zde napsal, že již ne. Je to zčásti pochopitelné, protože Vašek říkal, že včelaří v oblasti s mírně nadprůměrnou ale vytrvalou snůškou, proto se třeba "jeho" způsob někomu neosvědčil nebo ne tolik, jak očekával, protože to prostě nejde dohromady s jeho stanovištěm, včelou, úlem, provozní metodou a také motivy včelaře. Je třeba vnímat i ten rámec.
Co ale považuji za hodně důležité je to, že účastníci ŠPV jsou ochotni převzít odpovědnost za další vývoj Včely medonosné. To co jsme jí vzali, se snažíme nahradit, vykompenzovat a hlavně se vracíme k pravidlům přírodní selekce a ono to nese výsledky. Víc to netřeba komentovat, ale to, že pan Wurm přijel sám od sebe do Vilémova, o něčem hovoří (přijet v plné sezoně někam do neznáma na 2 dny , to musí mít profesionál sakra dobrý důvod ......).
Proto, kolegové, čtěte, navštěvujte, pozdravuje a informujte sebe i ostatní.
Já osobně si myslím, že otevřenost hnutí je jeho velkou předností. LD

Včelařit bez chemie je normální!
Včely jsou přírodním bohatstvím a partnerkami, ne pouhým výrobním prostředkem!
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
Odpovědět 

Příspěvky k tématu
RE: Přirozený život včelstev versus člověk J.Nymsa - Leoš Dvorský - 30.07.2014 09:48 AM

Skok na fórum:

Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 2 Host(é)