Odpovědět 

Hodnocení tématu:
  • 1 Hlasů - 5 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Postupy, které mohou vést ke včelstvům odolnějším proti roztoči
26.01.2013, 08:08 AM (Tento příspěvek byl naposledy změněn: 26.01.2013 08:35 AM od Milan Bencúr †.)
Příspěvek: #19
RE: Postupy, které mohou vést ke včelstvům odolnějším proti roztoči
Pozrel som do starej písanky s poznámkami. Matka bola stará, neznačená a vajíčka kládla okamžite, len čo včely začali so stavbou medzistienok. Usudzujem tak podľa zaviečkovaného plodu pri kontrole včelstva po 10. dňoch od osadenia roja.
Ale v tejto téme sa máme baviť o postupoch pri vedení varroa odolných včelstiev. Moje včely sú len zmesky miestnych rojov. Nemajú ušľachtilý pôvod po svojich materiach. A aj keď sú viacej tmavé ako šedé alebo žlté, predsa sú, pokiaľ im niečo nechýba, vždy kľudné a neútočia. Keď majú z čoho, donesú pre mňa aj 80 kg medu a ešte im zostane na zimu. Ale taká úrodná sezóna býva v našom chotári raz za 5-6 rokov, väčšinou je to 15 kg medu pre mňa a asi 15 kg pre ne, pre včely. Ja delenie včelstiev nechávam na včely a vyberám si na jar z tých najschopnejších rodín. Dlhodobo (od roku 1984) sledovaný nízky spád klieštika na mojej včelnici, je určite ovplyvnený metodikou ošetrovania včelstiev, zimovaním na mede, a podľa mojej domnienky aj prevažujúcimi vlastnosťami Amm u mojich včiel. Či je tomu tak, to by snáď mohol potvrdiť lakťový index. Pritom, ja som už dnes len včelár hobbista s piatimi alebo dvanástimi rodinami na záhrade, pričom včely vediem na prírodnom diele a na priemyselné postupy sa snažím čo najrýchlejšie zabudnúť.
Chcel som len pripomenúť, že technika mobilného včelárenia výrazným spôsobom prispieva k narastaniu počtu roztočov Varroa vo včelstvách, pretože včelár je nútený urobiť také opatrenia, ktoré udržia včelstvá pri ich nepretržitom presúvaní za znáškou v celosezónnej kondícii, čiže v neprerušenom plodovaní. To si vyžaduje každoročné menenie matiek vo včelstve a pri pridávaní matky aj s celým oddielkom častokrát kočujúci včelár vymení vo včelstve matku aj dvakrát za sezónu.
Považujem za nesprávne a pre zdravie včiel škodlivé, keď včelári, venujúci sa včielkam na trvalom stanovišti, preberajú priemyselné metódy včelárenia. Niet sa čomu potom čudovať, že matky vydržia vo včelstve iba rok, a včely nemajú čas na to, aby získali v úli prevahu nad klieštikom. Šancou pre včely je, okrem ich vedenia na prírodnom diele, aj federatívny spôsob včelárenia.

Hlasování: tondabh (+1), Leoš Dvorský (+1)
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
Odpovědět 

Příspěvky k tématu
RE: Postupy, které mohou vést ke včelstvům odolnějším proti roztoči - Milan Bencúr † - 26.01.2013 08:08 AM

Skok na fórum:

Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 2 Host(é)