Workshop svatojánský
|
22.06.2014, 10:46 PM
Příspěvek: #55
|
|||
|
|||
RE: Workshop svatojánský
Moje představa o chovu včel je taková, že já se jim pokusím zabezpečit takové obydlí aby se v něm včelstvo cítilo dobře, mohlo se rozvíjet do takové síly, která je pro něj přirozená a nemělo se potřebu každý rok vyrojit. Co se týká plodiště, jsem zastáncem minimálních zásahů a volné stavby v rámečcích. Co se týká medu, jsem pro ponechání medné komory trvale na včelstvu a odebírání přebytků...jsou -li.
Prostě ty včely nechat žít s minimem zásahů a to i léčebných. Co se týká svatojánské methody, mám výhrady. Stanovit si, že mým cílem je včelařit s minimem nákladů je prima cíl, ale vůbec se netýká potřeb včel. Stanovit, že včelám stačí 3 NN je jen spekulace a používání MM z důvodů medu bez plodu je zase proti přirozenosti včel. A vyřezávání půlky plodu je masakr a těžká divočina. Takže do nějakého přirozeného života včel má svatojánská methoda daleko, jedině bychom brali za přirozené, že včelstvo navštíví každý rok medvěd a půlku ho rozšlape. Není to náhodou tak, že když se rozhodlo, že včelám stačí 3NN , tak se musí ořezávat a dělat z něj mrzáčka aby se do 3NN vešlo. Sobotka asi 30x Langstroth 2/3 310 m.n.m., amatérský chovatel matek bez PP |
|||
Hlasování: goro (+1), Debora (+1) | |||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)