Workshop svatojánský
|
17.06.2014, 05:33 PM
Příspěvek: #48
|
|||
|
|||
RE: Workshop svatojánský
Přátelé, uzvádím zde ve stručnosti výhody a nevýhody vedení včelstev tzv Svatojánskou metodikou, dle V. Smolíka. Je to hodnocení po roce, kdy takto vedu 4 včelstva. Píšu to zde pro včelaře, kteří nad tím přemýšlejí, že by to zkusili a zároveň prosím o zkušenosti a názory, pokud takto vede včelstva i někdo jiný.
Výhody: 1, méně vybavení (postačí 3 NN na včelstvo, pouze horní loučky, žádné rámky, meziostěny, drákty, medomety a podobně) 2, levnější na pořízení i údržbu 3, krásné pro výuku, naučíte se, jak skutečně včely staví v dutině své dílo, že staví různé veliskoti buněk a jaké je jejich rozmístnění, jak vypadá plodové hnízdo v různých obdobích roku, jaká je organizace na plástech a podobně-prostě super 4, získáte superkvalitní a výborný med-jiný už nebudete chtít 5, získáté hodně krásného čistého vosku 6, razantně obměníte dílo Nevýhody: 1, časově náročnější (stejný počet úlů s rámky obsloužím určitě za mnohem kratší dobu, zde musíte být opatrný při vyndávání plástů z úlu a jejich manipulaci) 2, méně medu (to zcela určitě, mám včely v dobých snůškových podmínkách, ale u bezrámkového malého včelstva počítejte, že 10 kg nevyberete, když chcete nechat dost na zimu) 3, med je všude a souvisí s organizací plástů, pokud použijete mateří mřížku, bude to asi lepší, ale mně se ze 4 včelstvech dostalo nad mřížku pouze 1, které zde normálně stavělo a nosilo med, ostatní, i když stejně silné i při lákání nad mřížku převěšení plodu zde nešli a místo toho vše cpou do 2 spodních NN pod mřížku 4, medobrání je u 4 včelstev akce na min 1/2 dne, vše je opatlané od medu, i když budete dávat pozor, pokud dodržíte metodiku, kde Vašek píše, že spodní nástavek zrušíte a z 2 vyřežete zavíčkovan plod, je to docela masakr a určitě jenom v kombinéze oblečený od hlavy po paty, jinka vás do té doby hodné včely ubodají k smrti ![]() osobně si myslím, protože mám včelstva i na NN s rámky a volnou stavbou a včelstva ve Warréčku, že Sv metodika je z těchto 3 možností až na 3. místě. Takže tolik ve stručnosti Ať se daří. |
|||
Hlasování: Debora (+1), Miroslav Mareš (+1), tondabh (+1) | |||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)