Odpovědět 

Hodnocení tématu:
  • 0 Hlasů - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
" přírodní šlechtění "
16.06.2014, 10:30 AM
Příspěvek: #14
RE: " přírodní šlechtění "
Je to tak, dnes je na prvním místě jen med, ale schopnost přežít, vystavět, přizpůsobit se prostředí není vnímána. Problém je také v tom, že včelaři neumějí sami odchovávat matky, to dříve nebylo. Např. když jsem začínal včelařit dovolím si tvrdit, že 9 z 10-ti včelařů vědělo jak prakticky využít to, že trubec má poloviční počet chromozomů. Dnes je to tak 2-3 ze 100. Pro včelaře bylo normální, že si z odchovaných matek vybírali a můj učitel Šrám říkával" kdyby byla jedna z desteti......
Prostě odchovat mnohem více matek, než potřebuji, pak mohu vybírat. Tím nahrazujeme přírodní výběr.
V organizaci bylo snad 20 chovatelů, kteří zásobovali své blízké okolí a vytvářeli tak okrsky, spolupracovali při výměnách trubců a pod. O tom si dnes můžeme nechat jen zdát. CHov matek se představuje jako komplikovaná záležitost pojatá technicky, ale o té to přitom vůbec není. Jde třeba vést záznamy, aby jsme mohli posuzovat vlastnosti rodičů, sester......, používat jednoduché testovací metody... Vše je jaksi na náhodu a nebo na koupi matek, které jsou často horší kvality než místní přizpůsobené kmeny. Dnes když někomu v září nabídnu tříletou matku, tak se zahledí do dáli a řekne, co bych s takovou bábou dělal? Přitom mu nedocvakne, že je to poklad ze kterého se dá dále chovat . Vše je jaksi rychlé a povrchní a až ti staří praktici vymřou, nezůstane po nováčky nic, než včelařští technokrati a jejich nepraktická dogmata. Nezapomeňte, že i včelaři v košnicích chovali matky v malých .
Když testuji nový materiál, snažím se jít co nejdříve až do generace F4, to trvá tak 2-3 roky. Pokud se F4 podobá původn matce (která je stále k dispozici) , pak z ní teprve chovám dál, protože mám určitou záruku dobré dědivosti a také kombinační vhodnosti trubců v okolí. Dělám to i u svého materiálu, který mám po panu Šrámovi od r. 1967. No četli jste tohle někdy od nějakého chovatele? Těžko, vždyť oni to vůbec nedělají, tedy střílí těžce od boku. Sám jsem to u jednoho zažil a to si dovolím tvrdit, že jsme tehdy byli kamarádi. Jenže z jeho matroše jsem se nikdy nedostal přes F2, pak se vlastnosti totálně rozpadly a nešlo z toho vybírat dál. Je to prostě o bussinesu, proti tomu nic, ale také o najivitě a neznalostech včelařů (možná lenosti a neochotě spolupracovat), spíš bych řekl držitelů včel. Vidíte kde všude máme práci? A to jsme ještě pořádně nezačali. LD

Včelařit bez chemie je normální!
Včely jsou přírodním bohatstvím a partnerkami, ne pouhým výrobním prostředkem!
Hlasování: Tomáš Jelínek (+1)
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
Odpovědět 

Příspěvky k tématu
RE: " přírodní šlechtění " - tondabh - 15.06.2014, 01:41 PM
RE: " přírodní šlechtění " - tondabh - 15.06.2014, 10:17 PM
RE: " přírodní šlechtění " - Debora - 15.06.2014, 02:04 PM
RE: " přírodní šlechtění " - renttip - 15.06.2014, 02:07 PM
RE: " přírodní šlechtění " - Leoš Dvorský - 16.06.2014 10:30 AM
RE: " přírodní šlechtění " - Marvin - 15.02.2017, 11:55 AM
RE: " přírodní šlechtění " - Marvin - 15.02.2017, 08:33 PM
RE: " přírodní šlechtění " - Marvin - 18.02.2017, 10:41 PM
RE: " přírodní šlechtění " - Víťa - 14.03.2017, 11:36 AM
RE: " přírodní šlechtění " - Víťa - 14.03.2017, 08:03 PM

Skok na fórum:

Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)