Zkušenosti s volnou stavbou
|
03.12.2012, 11:57 PM
Příspěvek: #4
|
|||
|
|||
RE: Zkušenosti s volnou stavbou
nevím jestli jako začátečník se mám o co podělit, ale popíšu svoji zkušenost. Jak píše admin volná stavba je mezi včelaři považována za tabu, většina problému je asi v tom, že včely z nedostatku možnosti stavět trubčinu volné místo vystaví právě trubčinou. K volné stavbě mě přiměly celkem dvě okolnosti. První byl nedostatek mezistěn (o souších ani nemluvě) a druhá,že jsem odchytil začátkem červenci u kamaráda na střešní za jeho domem roj (samozřejmě mi bylo líto jej utratit jak velí veterinární předpis).
roj jsem usadil do rojáku na dvě souše a zbytek jsem dal rámky, ve kterých sice byl výplet, ale neměl jsem mezistěny. v rojáku jsem je nechal přes noc pod stromy v chládku a druhý den převěsil do nástavku. Používám Optimal 42x17, postavil jsem normální dno se zavřeným letákem, na něj nástavek. do něj z kraje jednu souš, pak prázdný rámek, další souš a doplnil do 11 rámků prázdnými. K mému překvapení včely začaly stavět volnou stavbu dělničí buňky. takto vystavěly 10 rámků a nakonec 1 rámek zase pro změnu trubčí dílo. v půli srpna jsem byl nucen část vystavěného díla převěsit do dalšího nástavku a z obavy aby včely stačily vše vystavět jsem je při dokrmení podpořil v horním i dolním nástavku rámky z mezistěnami. do zimy pak šly na dvou plně vystavěných nástavcích z toho jeden plný zásob. stavba nebyla nijak nakřivo nebo našikmo, jen občas jsem trochu nožem ořezal plásty které včely vystavěly podle mého názoru příliš tlusté. Mluvil jsem ale s kamarádem, který omylem ve včelstvu na 39x24 nechal 3 prázdné rámky a tam mu údajně vystavěly včely dílo napříč rámky, že nebylo možné jej ani vytočit. z popisu vyplývá, že jsem nadělal spoustu chyb, ale včely moje snažení zatím přežily. Příští rok plánuji do začátku požít již hotové rámky s proužkem mezistěny a jakmile dojdou použiju jen trámky. o zkušenostech budu podle zájmu informovat. |
|||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)