Postupy, které mohou vést ke včelstvům odolnějším proti roztoči
|
22.01.2013, 01:42 PM
Příspěvek: #17
|
|||
|
|||
RE: Postupy, které mohou vést ke včelstvům odolnějším proti roztoči
[quote='schützmeister' pid='486' dateline='1358786778']
- nestresování má vliv na med, ne na roztoče. Právě ten stres jsem přidal na základě reakcí kolegů v tomto vlákně. Tohle je právě myslím zcela jasné samostatné téma. Hodně tvořeno spíš dohady či předpoklady. Dříve se propagovaly účinné zásahy, dneska nečinnost. Kdo k tomu máte něco fakt dobrého, napište. Mé vlastní zkušenosti jsou následné : Nízký stres je zcela zásadní při moru - zachlazením plodu množíme i mor. domnívám se, že obdobně to platí i pro zvápenatění, ale nemám s ním problém, takže nevím. Zcela zásadní je taky pro medný výnos, pokud se hrabu ve včelstvu při snůšce, je to v háji. Na roztoče to příznivý vliv prostě nemá. Mám jasně odpozorováno, že úly v kterých se hrabat nemusím, nebo nechci - protože jsou to čerti, mají početně roztočů nejvíc. Má úvaha je, že to je buď tím, že to jsou včely dobré, nebo právě tím, že i roztoči mají klid pro množení. A tady jsme u dalšího ale - pokud je jakkoli léčím, stejně nepoznám, jestli to jsou ty, které bez léčby přežijou nebo ne. Léčím a nepozoruju, že by spad roztočů měl na přežívání jakýkoli vliv. Musel bych je nechat padnout, abych mohl říct, jestli to má souvislost. U mě na přežití má vliv plodování a nosema. To ale s roztoči prostě nesouvisí, pokud je likviduju chemicky. Jde o to, co kdo myslí těmi mizernými včelami a první ligou. Pokud je tím myšlen medný výnos, potom tomu moc nerozumím. Mluvíme tu o přirozeném včelaření - dobrými včelami myslím ty co jsou životaschopné - něco jako u psů vesnická směs. Souvislost medného výnosu není ani mezi tímto, ani mezi roztoči. To je prostě úplně jiné téma - námět spíš pro ČSV. A opět, a to se tím snažím naznačit, není úměra mezi přežitím a počtem roztočů, aspoň u mne ne. U mě málo roztočů mají špatně živená, nebo špatně plodující včelstva. To jsou ale ty co nepřežijou. Ty skutečně explozivní mají roztočů mraky a přežijí částečně taky proto, že je léčím. A řeknu to ještě jinak - prostě zatím jsem nenašel souvislost s ničím a roztoči. Zkoušel jsem nadmořskou výšku - nic, krásně vykrmení kleštíci. Zatím mi vychází, že největší vliv na ně má počasí a snůška. Je-li dobrá snůška, je roztočů mraky, pokud je fakt velký horko, je jich míň. Pořád to ale není k ničemu, pokud léčím. Je to o počtech, ne o přežití. A třeba - letos v létě, něco co zatím nepamatuju - v létě vše vypadalo super, málo roztočů, tak jsem ani moc neléčil a teď se mi sypou jako nikdy. Ale zase - taky to může být správné - prostě konečně zima, která jim nesedla, jenže nevím. Prostě - ať ty potvory na podložce počítám jak chci, na nic kloudnýho jsem nepřišel. |
|||
Hlasování: tondabh (+1) | |||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)