Zkušenosti s volnou stavbou
|
12.01.2013, 08:16 PM
Příspěvek: #36
|
|||
|
|||
RE: Zkušenosti s volnou stavbou
[quote='Debora' pid='401' dateline='1357212121']
Nástavkový mastnáci rozsirují nahoru. V prírode vsak staví vcelstvo vzdy dolú, to je jejich prirozený smer. Oni sice rozsirují nahoru lépe, ale jen proto, ze vcelkám nad hlavou vnucujeme neprirozený prostor. Deboro, tohle máš odpozorované, nebo vyčtené z prehistorických příruček ? Podle mě je to tak, že ve starých, malých úllech stavěli včely samostatně dílo vždy jen dolů. Oni ale neměli jinou možnost. A tak se to vžilo. Nevím, ale myslím, že to není důvod k závěru, že tak je tomu i v přírodě. Tam je vše myslím, úplně jinak. Jde o to pochopit, že přes zimu se včely stáhnou na třetinu plástové plochy a to různě - do kouta, do rohu, nahoru, dolů. A tam kde nejsou, hlodá zub času. Bez česnové mřížky, a to mám zkušenost i u úlů, hlodají myši, kuny, ptáci a co nedorazí ti, sežere zavíječ. A - a to zkušenost mám, pak včely vyplňují dutinu opět odshora. A pak - mluvíme o rozšíření nahoru či dolů, ještě tu ale je stavba do boku a do šířky. Dokonce v německu teď je směr/tuším stabilbau úl/ který jako nejpřirozenější obhajuje stavbu do šířky - a mám stejné poznatky, do šířky jde to nejrychleji, vadí jen malé úly. A dle mých poznatků druhý největší rozvoj je do boku / přidávání nových plástů / - tuto schopnost lze využít komínovým rozšiřováním. Teprve na třetím místě v přirozeném růstu je stavba nahoru a na posledním dolů. Pokud máš odpozorováno něco jiného / ale nemyslím v úle - tam je to dané rozměry /, rád si to poslechnu. Vše je ale také o tom, a myslím, že tady se dost různé zájmy rozchází, zda máme včely na potěchu a med a nebo je chováme pro biologickou diverzitu krajiny. Pokud med je alespoň částí naší snahy pak se o tom má smysl bavit. Pokud máme včely jen jako permakulturu - pak bych to ale přehodnotil celé. Na co úly, na co rámečky, na co horní a dolní rozšiřování. Skalní ekolog chová včely v dutém kmenu a je nad těmito debatami povznesen. Člověk si musí vyjasnit v sobě kam patří. Pak může přírodě nejen rozumět, ale čerpat i užitek - a ten aspoň v celkovém pojetí - bude jiný : u medožrouta med u zeleného aktivisty dobrý pocit. |
|||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 4 Host(é)