Varroáza - věstník PSNV
|
07.05.2014, 10:01 AM
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 07.05.2014 11:26 AM od Crha Karel.)
Příspěvek: #9
|
|||
|
|||
RE: Varroáza - věstník PSNV
![]() ![]() Já už jsem při poslední kauze Jirkovi M. z redakce vysvětlil, že zde přispívá každý za sebe a pokud neporušuje pravidla fóra tak ať si tu prezentuje cokoliv co je schopen si obhájit a ať si to řeší jen s konkrétní osobou. Teď se tu na Tvůj popud, ale rozbíhá dobrá diskuze o léčbě varroázy, za což Ti patří dík, tak jen doufám, že to moderátor kompletně přesune do tématu Varroáza abychom to měli ucelené, název tohoto tématu je úzce zavádějící. (06.05.2014 09:30 PM)MilanBencúr napsal(a): ... Liečite včely od skorej jari do neskorej jesene a klieštik vám stále padá. ... Za posledných tridsať rokov som nikdy nemal denný prirodzený spád klieštika 10 alebo 20 jedincov, ... Od roku 2003, kedy som prešiel na prírodnú stavbu, som včelstvá preliečil chémiou v roku 2006 - KM, v roku 2010 - amitraz, v roku 2012 - beevital. ...Mne sa zdá, že v Čechách vôbec včelstvá neliečite, alebo to liečiť neviete.Myslím, že je třeba si uvědomit, že na různých stanovištích s odlišnými klimatickými a lokálními podmínkami, s různými způsoby ošetřování s různými prostředky se bude varroáza vyvíjet různým způsobem a co je taky podstatné, různá včelstva budou reagovat různě. A každý včelař si musí najít svou cestu na základě zkoušení různých praktik, které bude přenášet od kazatelů k sobě až najde tu svoji metodu - nejúčinnější právě pro jeho místo. Prostě se smiřme s tím, že zatím neexistuje jednoduchá metoda aplikovatelná se stejným výsledkem po celé zeměkouli. Dále - přirozený spad není zásadním ukazatelem pro stav varroázy ve včelstvu. (Např. stačí aby včelstvo mělo zvýšený grooming a přirozený spad je hned vyšší než ve včelstvu, které jej nemá, spad žádný, ale uvnitř je na tom hůř.) Zvýšený přirozený spad u jednoho včelstva je výzva pro nás, že je třeba podívat se do všech a dalšími postupy (smyv, otevírání plodu atp.) zjistit pravý stav věcí a podle výsledků se rozhodnout. Někdy stačí přeléčit bodově jen jedno nejzasaženější, někdy je třeba přistoupit k dalším opatřením, buď nasadit léčiva, (v této době před medobraním lze z registrovaných možno použít pouze KM ve formě Formidolu), anebo varroázu zředit odebráním plodu s vytvořením oddělků a přeléčit KM pouze je (to se osvědčilo mě). Jdu podobnou cestou jako Aleš, cestou snižování počtu ošetření. Na základě Leošovy tabulky, kterou máme na webu kladu už druhým rokem důraz na co nejčasnější použití Formidolu na jaře, když je nejméně plodu. Zatím se mi to osvědčuje, loni na podzim jsem nasazoval Formidol diferencovaně, u žádných třikrát, někde dvakrát, někde jednou, protože to stačilo. Zajímavé a určující pro tuto metodu bude srovnání těchto dvou tak odlišných dvou let (2013 a 2014) pro vývoj kleštíka. Čímž se dostávám ke zvýraznění v citaci. Rok 2010 bylo moje první jaro se včelami. A v tomtéž roce jsem, pokud si pamatuji dobře viděl na webu nasapravda Milanovu fotku podložky se stovkami roztočů po použití amitrázu. Každý se vyvíjíme stavíce na zkušenostech svých i druhých a já Milanovi přeji ten vývoj pozitivním směrem. Kdyby jej zformuloval, tak jak píše Debora do roční tabulky se všemi ozdravnými zásahy bylo by to možná dobré vodítko pro Ty, kdo to chtějí zkusit. |
|||
Hlasování: Debora (+1), tondabh (+1) | |||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)