Zkušenosti s volnou stavbou
|
29.04.2014, 02:54 PM
Příspěvek: #208
|
|||
|
|||
RE: Zkušenosti s volnou stavbou
(28.04.2014 11:33 PM)Branislav Božík napsal(a): Mne sa zda, ze to moze byt aj tym, ze slabsie - mensie vcelstva menej ploduju a logicky aj menej prepuka varoaza.. a slabsie vcelstva stavaju s mensimi roztecami.Pár dalších postřehů : nejmenší buňky co jsem viděl, byly u divokého včelstva v Kašperských horách - ne víc jak 4mm. doma staví většinou velmi veliké, menší buňky staví téměř jen v podletí, pokud je nějaká snůška. Čím je tepleji a větší snůška, tím staví buňky větší. Čím jsou více uteplení, tím staví buňky větší. Pro mne z toho plyne, že menší buňka je spojená s menší stavební silou včelstva - ať již klimatickou, snůškovou, nebo tím, že jde o včelstvo malé či méně vitální. To jednoznačně koreluje, jak výše uvedeno, z menším počtem roztočů. Je to logické, čím je včelstvo vystaveno většímu tlaku, tím je menší , tím menší buňky staví a tím má míň roztočů. Ostatní jsou jen záhadné dedukce - je to genetika ? Je, slabé včelstvo = málo roztočů, ale není to malýma buňkama příčinně, jen to má stejný důvod. Rozteč : přirozeně se roztahují nejen buňky, ale i plásty od sebe - co je normální ? Plásty blíž k sobě jsou rychleji a lépe postavené, med je lépe zahuštěn a rychleji zavíčkován. To jsou fakta. Ale nic to neříká o přirozenost. Když to dáte všecko moc blízko, v místě prohybů, nebo trubčiny to prokoušou. Když staví úplně sami, někdo mají středy plástů od sebe i 50 a víc mm. |
|||
Hlasování: Miroslav Macek (+1), Branislav Božík (+1) | |||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)