Přírodní chov matek
|
12.04.2014, 09:16 PM
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 12.04.2014 09:39 PM od Leoš Dvorský.)
Příspěvek: #6
|
|||
|
|||
RE: Přírodní chov matek
Nechci kritizovat ani oslavovat více vláken na podobné téma, ale šlechtění přeci vůbec není o teorii. Resp, je to stejně o teorii i praxi. Dám příklad. Teoreticky se říká (není to zcela můj názor) že když chci spojit dva materiály s nějakými vlastnostmi a jedna má být třeba zvýšení nebo udežení výnosů medu, tak musím použít např. "varroatoleraní" matku a "mednaté" trubce. Jenže pak to musím u konkrétních materiálu ověřit praxí, zda to tak je skutečně a takových ověření může být stovky než se dobereme cíle. Tedy že ten materiál je varroatolerantní a současně má i med. Možná jsem nyní napsal něco, co někam ještě nedosrazilo. Neustále opakuji, jakýkoliv výzkum, šlechtění,....... terie, která se nepotvrdí praxí má nulovou hodnotu. Vím, že tím mnohé dráždím, zvláště včelařské technokraty, ale je to tak. Nikdo nedělá věci proto, aby měl neúspěch. Samozřejmě si tvrzeními, že čím více neúspěchů máme..... a pod., tím blíže jsme k cíli, dodáváme kuráže, člověk se motivuje k další práci. Mohu dát příkalad. Před čtyřmi roky jsem požádal I.Dibuse, aby udělal určitou kombinaci. Vycházeli jsme oba z praktické znalosti těch materiálů a "teoretického" předpokladu, ale ten také musel vyjít z praxe nebo ověřené teorie, jinak to moc nejde. Vznikl materiál, který jsme předpokádali. Tedy, včelstvo velmi málo plodu, roztočů tolik málo, že se o tom může nechat věem chovatelům na celém světě jen zdát, síla do 5NN 2/3 medu průměrně (pro drtivou většinu včelařů asi stejně nestydatě hodně) atd, atd. No a pak nastalo další praktické ověřování. Igor asi pokračuje, já považuji za varroázu něco jiného a proto jsem ten materiál vyřadil, mám dle mého soudu ,lepší, resp lepší v tom, že vyhovuje více mému směru šlechtění. Je to důsledek toho, žo oba máme jiné teoretické i praktické předpoklady a také jiné motivy včelaření, hledání, jinou invenci a pod.
Není možné říci nyní, co je dobře, tedy já bych se tomu bránil říci. Teorie a praxe musí být v souladu .jinak je to jako v pramicí, která má jen jedno veslo, také se točí dokola, když má jen jedno. k normální jízdě je třebao vesel obou. Proto bych to takto, tedy na teoretický a praktický přístup rozhodně nedělil, je třeba obou. Ne nadarmo se říká, že teorie bez praxe je slepá a praxe bez teorie hluchá. LD Včelařit bez chemie je normální! Včely jsou přírodním bohatstvím a partnerkami, ne pouhým výrobním prostředkem! |
|||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 2 Host(é)