Včelaření s Lüneburskou košnicí
|
07.04.2014, 12:50 PM
Příspěvek: #49
|
|||
|
|||
RE: Včelaření s Lüneburskou košnicí
(07.04.2014 12:30 PM)Aleš Molčík napsal(a): Z těch fotografií je krásně vidět, že není potřeba kvůli kontrole na rojovku včelstvo rozebírat, že klasická "naklápěcí kontrola" jednoduše funguje. Před léty jsem sledoval časový rozdíl mezi zakladenou trubčinou a prvním zakladeným rojovým matečníkem a vycházelo mi cca 16 dní rozdíl. To by se také dalo použít jako odhad toho, kdy se bude včelstvo prvně rojit, ale časový rozdíl bude muset každý odpozorovat sám, protože rozdíly budou v genech a podmínkách. Nevím, které včelstvo se Deboře vyrojilo, zda kraňka nebo tmavá. U tmavé včely je typické i to, že matečníky bývají shluknuty do hroznu, je jich třeba 5 pohromadě na okraji plástu. A.m m. je ale hodně různorodé plemeno, podobně jako kraňka. Popisuje to tak Ruttner, Br. Adam a tak si to pamatuji i já ze svých začátcích mého včelaření, kdy jsme převážně s kříženci tmavé včelařili. Možná, že se ale ten materiál dnes někam posunul jinam. Vše je ve vývoji. Jinak Aleši, já už mám trubce venku týdem a po matečnících ani miskách není vidu ani slechu. Upřímně řečeno já těm diskuzím o rojích moc nerozumím, nemám je a ani v okolí moc nejsou. Tím ale neříkám, že bych nějaký nepřivítal, jenže já když nerozšířím včely, tak oni se prostě jen přizpůsobí. Na něco dobré, na něco špatné. Jinak je poro mne zajímavé to dílo, je až neobvykle pravidelné, hold asi nějaký dobrý oddíl. :-DLD Včelařit bez chemie je normální! Včely jsou přírodním bohatstvím a partnerkami, ne pouhým výrobním prostředkem! |
|||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)